El Jovent d’Esquerra Republicana per Catalunya a Banyoles i el portaveu de la CUP Banyoles, Non Casadevall, demanen la dimissió del regidor de Cultura de la ciutat, Miquel Cuenca, després que publiqués un tuit divendres passat aconsellant llegir «nadie nace en un cuerpo equivocado» de Marino Pérez Álvarez. A la recomanació, hi escrivia que al llibre en qüestió es donaven «arguments científics i racionals» per rebatre una «ideologia tan retrògrada, sexista i neoliberal», com ara la «teoria queer». En diverses respostes al tuit, el regidor es mostrava contrari al projecte de la llei trans que està preparant el govern espanyol. Davant d’això, ERC i Sumem Banyoles van demanar per les mateixes xarxes la destitució del regidor. 

Cuenca va publicar un comunicat a Twitter diumenge al vespre en el qual es disculpava per haver tractat un tema «tan delicat» a les xarxes, perquè és un espai que no admet «matisos». Cuenca també retreu que la majoria de respostes que havia rebut a la recomanació literària eren «insults». En l’escrit, el regidor demana disculpes per si algú s’ha sentit ofès i incideix que està en contra del projecte de llei trans, tot i que apunta que això no vol dir que vagi «en contra» del col·lectiu ni que l’odiï. 

Des d’Esquerra ja han entrat un grup de preguntes en relació amb aquesta polèmica. En elles es demana l’opinió de l’equip de govern en referència a les piulades i recorden que el consistori ha aprovat una moció a favor de la llei trans. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va assegurar ahir que el regidor Miquel Cuenca, va fer una «recomanació a títol personal» i que «no parlava en nom del govern municipal». Segons Noguer, «l’ajuntament i l’equip de govern mantenen el seu posicionament ferm en defensa dels drets de les persones trans». «El regidor ha eliminat els seus comentaris, ha admès que s’havia equivocat i ha demanat disculpes, que és el que havia de fer», va concloure Noguer. 

Per la seva banda, Non Casadevall lamenta que la piulada de Cuenca atribueixi el col·lectiu com un «lobby» i consideren que cal la seva destitució de forma immediata. Casadevall creu que amb aquests arguments es dona «veu a l’extrema dreta» des del govern local de Banyoles.