Avaluades més de 650 persones d’apnea del son a la Regió Sanitària de Girona a través d'un projecte europeu

Al 78% se'ls ha diagnosticat el trastorn i han rebut tractament des de l’atenció primària

Una pacient diagnosticada d'apnea del son amb les infermeres del CAP Alfons Moré de Salt

Una pacient diagnosticada d'apnea del son amb les infermeres del CAP Alfons Moré de Salt / Salut

ACN

El projecte per diagnosticar l'apnea del son des dels CAP gironins ja ha tractat més de 650 pacients (430 homes, 228 dones). D'aquests, a un 78% se'ls ha diagnosticat l'afectació i s'han tractat des de l’atenció primària. Del 22% restant, majoritàriament han estat derivats a la Unitat del Son hospitalària per fer més proves (19%) i la resta (3%) han estat donats d’alta en descartar-se el diagnòstic d’apnea del son. Les proves s'han fet a través d'un projecte europeu, l'Innòbics-SAHS, que es va presentar a l'abril a Girona i s'està implementant progressivament als centres d’atenció primària de la demarcació.

El projecte té una durada de tres anys i és fruit d’una idea inicial de l’Equip de Pneumologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt i de molts anys de recerca i pràctica clínica capdavantera en aquesta malaltia a l’hospital gironí i a diversos centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la Regió Sanitària Girona.

Per ara, l'han integrat Anglès, Salt, Celrà, Sarrià i Taialà a Girona i aquesta setmana es posa també en funcionament als equips de Sils –Vidreres –Maçanet, Santa Coloma de Farners i Arbúcies-Sant Hilari. El projecte es continuarà implantant a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Santa Clara i Montilivi de Girona a finals d’aquest any, i ja durant el 2023 s’estendrà a Banyoles, Cassà de la Selva, Breda-Hostalric i Can Gibert del Pla de Girona. En aquest punt, s’haurà culminat a totes les ABS que tenen els hospitals Trueta i el Santa Caterina com a referència, i es podrà seguir avançant a la resta de territori.

L'apnea del son és una malaltia molt prevalent que afecta el 25% de les persones d'entre 30 i 70 anys i que augmenta amb l’edat i l’índex de massa corporal. Està infradiagnosticada perquè actualment només es diagnostiquen el 10% dels casos a les unitats hospitalàries especialitzades a l’Estat, que acostumen a tenir llistes d’espera superiors a un any.

L’objectiu d’Innòbics-SAHS és facilitar als pacients que siguin majoritàriament diagnosticats i tractats al seu CAP de referència. Per fer-ho possible, s’ha creat la Unitat Virtual situada a la Unitat del Son de l’Hospital Josep Trueta –amb professionals de Pneumologia i Infermeria especialitzada– i s’està dotant l’atenció primària de recursos humans i tècnics per poder fer aquest diagnòstic i tractament. Així, en els CAP on es va estenent el projecte es crea la figura de l’infermer o la infermera del son, el qual és degudament format per assumir aquest nou rol, en coordinació i sota la supervisió de la Unitat Virtual hospitalària, és a dir, d’especialistes en patologia del son de Pneumologia.

Diagnòstic i seguiment

En primer lloc, s'ha creat un breu qüestionari perquè els professionals mèdics o d’infermeria de l’atenció primària el puguin passar als pacients per valorar-ne el risc d’apnea del son. En el cas que aquest primer cribratge surti positiu, el pacient és derivat a l’infermer o infermera del son del seu CAP mateix.

Un cop a la consulta de l’infermer o la infermera del son del CAP, al pacient se li fa una història clínica digital i se li facilitarà un dispositiu electromèdic (polígraf del son) que haurà d’utilitzar durant una nit a casa per monitorar el seu son i les seves constants respiratòries. Un dispositiu que, fins ara, només es dispensava des de les unitats hospitalàries del son.

Per finalitzar el procés, els especialistes en pneumologia de la Unitat Virtual del Son, després de fer l’anàlisi de l’estudi del son i de valorar la història clínica per mitjà d’una plataforma, comunicaran virtualment als pacients el diagnòstic i el tractament a seguir.

L’apnea obstructiva del son

L’apnea obstructiva del son és un trastorn que produeix una obstrucció de la via aèria superior mentre la persona dorm, per una relaxació dels músculs de la gola. Les persones que la pateixen poden despertar diverses vegades durant la nit amb sensació d’ofec, tot i que sovint no en són conscients perquè es tornen a adormir de seguida. Altres símptomes són els roncs i esbufecs mentre dormen i l’excessiva somnolència diürna, que és una de les causes comunes d’accidents de trànsit i laborals. També està relacionada a moltes malalties cardiovasculars.

Els responsables del projecte asseguren que la posada en marxa d’aquest nou procediment diagnòstic "permetrà reduir a 30 dies la llista d’espera dels pacients que requereixin ser derivats a les unitats del son dels hospitals". A Catalunya, es provarà el procés diagnòstic a determinats centres d’atenció primària i, passats els tres anys del projecte, es presentarà una proposta per poder-lo implementar a més centres catalans i per exportar-lo a d’altres comunitats autònomes i països europeus.

3,1 milions d'euros

El projecte té un pressupost de 3,1 milions d'euros i és finançat per EIT Health i cofinançat per les nou entitats que hi participen: l’Institut Català de la Salut a Girona, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar Lisboa Norte, Pulso Ediciones, TRC Informática, Interuniversitair Micro-Electronica Centrum, ResMed Spain i OXIGEN Salud.

En l’àmbit internacional, en aquest projecte és clau el suport d’EIT Health, que és una xarxa de més de 150 partenaires amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, que és un organisme de la Unió Europea. Per aquest motiu, el projecte Innòbics tindrà un accés ampli als coneixements i les capacitats de tots els socis europeus.