Les baralles en grup amb objectes perillosos i lesions greus creixen un 55% a Girona

Les violacions s'eleven un 34,% en nou mesos i se'n denuncien 59 casos · Totes les infraccions penals van a l'alça a la província entre els mesos de gener i setembre

Eva Batlle

Eva Batlle

Les baralles entre diverses persones -més de tres- amb objectes perillosos i lesions greus creixen un 55% a Girona. Aquesta és una de les principals conclusions del Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior que comprèn el període que comprèn des del gener fins al setembre.

Aquests enfrontaments, anomenats tumultuaris acompanyats amb delictes de lesions greus o de poca gravetat, han arribat a 380 casos. Uns fets denunciats que queden ja lluny dels 245 denunciats durant el mateix període de l'any passat. En aquest tipus d'enfrontaments hi sol haver presència d'armes blanques o objectes contundents que provoquen, per tant, un risc pels implicats. En cas d'haver-hi lesions, algunes solen ser greus i fins i tot, algun d'aquests enfrontaments ha acabat amb alguna víctima mortal.

Aquesta és la infracció penal que pateix un dels increments més elevats d'aquests primers nou mesos del 2022. Però, el global de tots els delictes analitzats en el Balanç de Criminalitat va a l'alça. Han pujat un 24,2% les infraccions, passant de 29.051 entre gener i setembre del 2021; a les 36.089 d'enguany.

Alerta pels crims

Els homicidis dolosos o assassinats són la figura delictiva que experimenta el creixement més important (133,3%). S'ha passat de tres a set delictes de sang d'aquest tipus, és a dir, s'han més que duplicat en un any. Només el mes de setembre se'n van registrar dos en una sola setmana. El primer va ser el 21 de setembre Campdevànol, on un home va matar la seva parella de 21 anys amb arma blanca i fins i tot, segons va revelar l'autòpsia, torturant-la. L'altre, a Empuriabrava, el 23 de setembre on un home va entrar en una casa i va encanonar la inquilina i la va matar d'un tret. Es va detenir l'autor poc després dels fets quan fugia a Portbou amb un gran dispositiu policial.

Els delictes sexuals no s'aturen

Els delictes sexuals, d'altra banda, segueixen pujant com els últims anys a les comarques gironines. Aquesta és la nota negativa però al mateix temps, la por a la denúncia ha començat a ser menys tabú i els casos coneguts per la policia van sortint a la llum i, per tant, es pot arribar als delinqüents que cometen aquests delictes tan íntims. El conjunt dels delictes sexuals s'han incrementat en un 20,1% de gener a setembre i se n'han denunciat fins a 299 casos. Cal destacar que d'aquests, hi ha 59 violacions -agressió sexual amb penetració-. Un nombre que fa elevar en un 34,1% aquest tipus de delicte a la província de Girona, ja que l'any passat se'n van denunciar 44.

Més robatoris en habitatges

Un altre delicte que toca molt a les persones i que sovint les deixa indefenses, perquè li toquen la seva propietat privada, és el robatori en habitatges. Aquests també han patit una tendència ascendent en els primers nous mesos de l'any. Han crescut més tímidament que altres delictes, un 7%. Però en conjunt, suposen un total de 2.004 fets. L'any passat, se'n van denunciar 1.873 casos. En canvi, el conjunt de robatoris amb força que inclou també, els que hi ha en establiments i altres tipus d'instal·lacions ha crescut més. En aquest cas s'han registrat 2.800 fets, un 17,1% més que l'any abans (2.391).

Els robatoris amb violència i intimidació també han patit un creixement destacat: un 14,6% més de casos en nou mesos. S'han elevat fins als 754 i aquí hi ha des d'un robatori violent a la via pública, com un atracament en un banc, entre altres.

Els furts no s'aturen

Una de les infraccions penals que sembla que no toquen sostre són els furts. Han pujat un 39,5% entre gener i setembre respecte a l'any passat i se n'han arribat a denunciar 10.346. Aquesta xifra ha patit un gran creixement i aquí hi ha des de casos de furts al descuit, furts en supermercats i botigues, entre altres. Són fets que els lladres saben que no solen ser fets amb penes elevades i fins i tot que poden acabar amb multa.

Finalment, a destacar que Girona és una de les províncies on es requisa sovint grans quantitats de drogues però, enguany es pot veure com aquest delicte creix tímidament. La policia ha intervingut en 346 casos, cosa que suposa un 0,3% més que l'any passat.

[object Object]

Una anàlisi de la criminalitat dels municipis de més de 20.000 habitants de la província de Girona mostra com Banyoles i Lloret de Mar són aquells que han patit l'increment més fort del total d'infraccions penals.

Banyoles lidera aquest rànquing amb un 65,2% més de fets delictius respecte a l'any anterior. S'ha passat de 517 a 854 infraccions penals. Els furts han patit un creixement del 45,1% entre gener i setembre i se n'han registrat 22 (153 el 2021). Mentre que per creixement, el que lidera més la pujada són les baralles entre diverses persones amb objectes perillosos i lesions greus. Durant els primers nou mesos de 2022 se n'han denunciat 9, tres cops més que l'any anterior (3).

Lloret de Mar de la seva banda, ha patit un increment del 63,8% del total de fets delictius entre gener i setembre. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, els robatoris amb violència i intimidació s'han més que triplicat passant de 29 a 95 en aquest període. També hi ha hagut el doble de violacions que l'any passat, amb un total de 10 casos denunciats i també, més del doble de furts que els registrats el 2021 (1.045).

La resta de municipis (Girona, Salt, Palafrugell, Olot, Figueres, Sant Feliu de Guíxols) també pateix un increment del total dels indicadors delictius. De la capital de província, cal destacar que les baralles tumultuàries amb lesions greus s'han gairebé duplicat en un any: s'ha passat de 27 a 52. A Girona també hi ha hagut una pujada del 35% dels casos de tràfic de drogues, amb 27 casos entre gener i setembre. En canvi, cal destacar que hi ha una baixada dels robatoris amb violència i intimidació, de prop del 10%. Se n'han denunciat 172 casos, per davant dels 191 de l'any passat.

La ciutat de Figueres, la segona més poblada, és també on han crescut més els delictes sexuals, un 108,3%. Aquí s'han denunciat fins a 25 casos en nou mesos i d'aquests, 5 eren violacions.

Subscriu-te per seguir llegint