La UdG presenta un projecte per controlar la varroa i la vespa asiàtica

Zoòlegs del centre universitari han buscat alternatives i millores davant l’amenaça que suposen aquestes dues espècies exòtiques invasores provinents de terres asiàtiques per les colònies d’abella de mel i limiten la seva capacitat recol·lectora

Tractament per al control de varroa en arnars d'abella de la mel.

Tractament per al control de varroa en arnars d'abella de la mel. / UdG

Redacció

Zoòlegs de la Universitat de Girona han elaborat un projecte per buscar alternatives i millores amb l’objectiu de controlar dues espècies que fa temps que amenacen les colònies d’abella de mel i limiten la seva capacitat recol·lectora. Es tracta de la varroa i la vespa asiàtica. Aquestes, han portat de corcoll al sector agrícola a l’hora de produir mel i, per això, el projecte de recerca de la UdG ha treballat durant dos anys per trobar les alternatives més sostenibles pel seu control.

En el cas de la varroa, ja fa temps que va arribar a Catalunya. Ho va fer durant la dècada de 1980 procedent de l’est asiàtic. Aquest, és un àcar paràsit extern que provoca l’anomenada varroosi, la malaltia principal que afecta actualment a les abelles. Per altra banda, la vespa asiàtica ha arribat més recentment a terres catalanes. En aquesta, també se l’anomena vespa assassina, però no és més agressiva ni verinosa que les altres. En tot cas, sí que és el principal perill per les abelles de mel.

L’entrada d’aquestes espècies ha provocat un debilitament de les colònies i ha limitat la capacitat recol·lectora de les abelles obreres. És per això que dos investigadors del departament de Ciències Ambientals de la UdG, Josep Maria Bas i Núria Roura han promogut el projecte Ecoapicola, per combatre aquestes dues artròpodes. El projecte ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. A part, també ha comptat amb la col·laboració d’apicultors professionals i semiprofessionals.

El sector apícola ha utilitzat en els últims anys diferents mètodes o productes per fer front a aquestes espècies exòtiques invasores. Tanmateix, algunes d’aquestes no estan permeses i és en aquest sentit que ha entrat en joc el projecte Ecoapicola. Per fer-ho, els científics han treballat en onze abellers experimentals i han pogut observar la interacció d’aquestes dues espècies davant dels diferents tractaments.

Els científics han treballat en onze abellers i han pogut treure diferents conclusions

Pel que fa al control de la varroa, s’han detectat diferències en funció del tipus de tractament i del moment en què aquest s’ha aplicat. Per una banda, les tires impregnades amb àcid oxàlic, com a producte alternatiu de maneig ecològic que encara no està legalitzat, són una bona eina a finals l’hivern i, també, quan els nivells de varroa inicials són baixos. En canvi, els productes convencionals no ecològics només són efectius per controlar la varroa quan els seus nivells d’inici són baixos o quan la presència de cria d’abella de la mel són baixos.

Pel que fa al control de la vespa asiàtica, s’ha descobert que utilitzar d’arpes elèctriques juntament amb una bona electrònica i els morrions de captura, són mètodes efectius per a reduir la pressió de la vespa asiàtica en abellers. A part, la trampa Koldo-Belasko resulta ser una molt bona eina per permetre que l’abella de la mel treballi bé, especialment, durant màxima afluència de vespa asiàtica.