La neu enfarina diversos municipis de la Garrotxa, el Ripollès i la Selva interior

Els Bombers han realitzat 28 actuacions a causa del temporal a la Regió de Girona

Redacció / Agències

El canvi de temps anunciat per ahir dilluns no s'ha fet esperar i aquest dimarts ja s'han començat a veure les primeres nevades a cotes menys habituals, tot i que sense incidents greus.

La pertorbació ha entrat per la Costa Brava i ha anat pujant cap al Pirineu, deixant paisatges enfarinats la Garrotxa, el Ripollès, la Selva interior i la Cerdanya. La neu ha agafat a Olot o Sant Hilari Sacalm i ha deixat gruixos més importants a Molló i a cotes més altes com Collsacabra.

A la Garrotxa, s'han vist gruixos d'alguns centímetres en municipis com les Preses o Sant Esteve d'en Bas. També ha emblanquinat la capital, especialment en punts alts com la zona del volcà Montsacopa i el barris de Bonavista i Sant Roc. L'Ajuntament ha activat les màquines llevaneu que han actuat en aquests nuclis juntament amb Batet de la Serra, on també hi ha nevat amb força.

De neu a pluja

La pluja que ha començat a caure a primera hora de la tarda ha fet fondre tota la neu que havia anat agafant a Sant Hilari Sacalm des del migdia. La nevada ha deixat gruixos importants que dificultaven el pas de vehicles pels carrers del municipi. Una retroexcavadora s'ha encarregat de retirar les restes que hi havia als carrers per facilitar la circulació sense necessitat de portar cadenes. De moment, els accessos per arribar al municipi estan tots oberts, tret del desviament de la Font Vella per anar fins al pla de les Arenes, que segueix tancat per neu.

Reobert el túnel de Bracons després de dues hores tancat

Cap a les cinc de la tarda, el túnel de Bracons, a la C-37, s'ha reobert després d'haver estat tancat unes dues hores a causa de la neu, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Aquesta ha estat una de les principals afectacions viàries del temporal de neu que ha assolat aquest migdia la Catalunya central.

Vídeo: Intensa nevada a la sortida del túnel de Bracons, a la Garrotxa

P.R.

També s'ha reobert la C-17 a Tona, tallada per un accident entre dos camions, i ja no hi calen cadenes. Tampoc hi ha restriccions per al pas de camions, per bé que es mantenen retencions des de Malla.

Altres afectacions al trànsit

En canvi, el trànsit de camions continua restringit a la C-25, al túnel de Fontfreda. A la N-260, en aquest cas al Ripollès, calen cadenes entre Riudaura i Ripoll i entre Planoles i Guils de Cerdanya. A la C-38 també calen cadenes des de Sant Joan de les Abadesses.

Protecció Civil ha demanat reduir al màxim la mobilitat amb vehicle per les zones on ha nevat per tal que les màquines llevaneu puguin treballar amb tranquil·litat.

Suspenen el transport escolar al Ripollès per aquest dimecres

El Consell Comarcal del Ripollès ha decidit suspendre el transport escolar a tota la comarca del Ripollès a excepció dels serveis urbans de Ripoll i el tram Campdevànol-Ripoll de la línia R11. L'ens assegura que ha pres aquesta decisió per la intensa nevada que ha caigut a la comarca i el mal estat en què han quedat moltes carreteres. S'enviarà un missatge SMS a totes les famílies afectades per informar-les d'aquesta mesura. També hi ha hagut talls intermitents d'electricitat i telefonia mòbil al llarg del dia en diferents municipis com Campelles, Planoles, Ribes de Freser o Molló.

Vídeo: Avancen el retorn a casa d'un centenar d'alumnes al Ripollès per la neu

ACN

El temporal marítim a la Costa Brava s'intensifica

Des d'aquest dilluns, el litoral de la Costa Brava s'està veient afectat per un temporal marítim de llevant que s'ha traduït amb mala mar i grans onades que han arribat a superar els quatre metres.

Arran d'aquesta llevantada, la boia del cap de Begur ha registrat una onada que ha superat els nou metres, el pic màxim que pot mesurar.

Actuacions dels Bombers

Els Bombers han realitzat durant el dia un total de 28 actuacions a la Regió de Girona. Es tracta de la segona àrea de Catalunya amb més actuacions, per darrere de la Regió d'Emergències Nord. En total, a tot Catalunya, els bombers han atès un centenar d'avisos al llarg del dia.