Can Roig de Camprodon, una casa modernista que ha passat de ruïna a lluir de nou la seva esplendor

El propietari és un particular que ha rehabilitat l'edifici emblemàtic del 1920 amb una inversió de més de 2 milions

La façana de Can Roig a Camprodon

La façana de Can Roig a Camprodon / Lourdes Casademont/ACN

ACN

Qui arribi a Camprodon per l'entrada nord veurà com l'emblemàtic edifici modernista de Can Roig, situat al carrer Freixenet, ha recuperat l'esplendor. Construït el 1920 com a segona residència per a un doctor, l'edifici va ser utilitzat també com a hospital militar durant la Guerra Civil i a partir de llavors va accelerar-se el seu procés d'abandó, arribant a una imatge de ruïna en aquests últims anys. "Molts veïns del poble ja no comptaven veure'l recuperat", admet a l'ACN el seu alcalde, Xavier Guitart, que es mostra orgullós d'haver completat el que havia estat una "llosa" pels diferents equips municipals. "Ha sigut la complicitat de tot un poble", diu, i molt especialment la "sensibilitat" i plena col·laboració de l'actual propietari.

Aquest edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) és una de les cases modernistes que es conserven a Camprodon i un clar exemple dels habitatges d'estiueig de les classes benestants de principis del segle XX que van posar de moda aquesta destinació. La restauració s'ha fet amb una clara voluntat de recuperar la seva estètica original i després d'un procés d'investigació. Així, s'han encarregat peces a mida a especialistes per poder reconstruir elements com l'escalinata de pedra de l'entrada, gàrgoles, escopidors o balustres. Un altre exemple són les teules vidriades amb colors originals i fetes a mà. 

Els treballs, que s'han allargat prop d'un any, han permès retornar l'esplendor a aquesta torre dissenyada per l'arquitecte Simó Cordomí. Va ser un encàrrec del doctor Emerencià Roig, cunyat del Doctor Robert, una figura important per Camprodon. Per arribar fins aquí, però, hi ha hagut tràmits a urbanisme, dos canvis de propietat i diferents entrebancs que van deixar la restauració pendent i sense calendari durant llargs períodes. "Hi havia una llosa pendent de feia molts anys, tots els alcaldes anteriors a mi ho havien treballat i en el meu cas, s'han alineat els astres i m'ha tocat a mi desencallar el tema", detalla l'alcalde, que reconeix els esforços dels diferents equips de govern amb aquest tema. El gran desllorigador, remarca, ha estat l'actual propietari que des d'un primer moment va mostrar una "sensibilitat" i molta bona entesa amb el consistori.

La carta de presentació de l'entrada nord

Tenir un edifici emblemàtic del modernisme en estat ruïnós era la pitjor carta de presentació per a tots aquells turistes i veïns que arribaven per la banda nord del municipi. Segons Guitart, "havíem rebut moltes queixes de persones, que a més a més, també veien que era un perill". Gràcies a la reforma, diu, s'ha passat de "ruïna a meravella" i cada dia reben moltes demandes per poder-la veure per dins. Fa uns dies van fer una jornada de portes obertes amb molta afluència de públic. "Tenim molts elements d'interès, però ara mateix el més fotografiat i amb diferència és Can Roig", afirma.

Un espai exterior de Can Roig de Camprodon

Un espai exterior de Can Roig de Camprodon / Lourdes Casademont/ACN

L'Ajuntament rellogarà diferents espais de la casa

El següent pas serà "omplir de vida" la casa. Fa pocs dies l'Ajuntament va signar amb la propietat el contracte que converteix l'administració local com a únic arrendatari amb un preu anual de 90.000 euros més IVA durant els pròxims 20 anys. El consistori vol sotsarrendar diferents espais a entitats i organismes interessats. En total, hi ha quatre plantes d'uns 120 m² per nivell i amb espais diàfans que caldrà condicionar. El primer espai acordat serà la primera planta i un altre espai per a reunions que serviran d'ampliació del CAP, que hi ha just al costat, i que s'ha quedat petit. També tenen clar que a la planta de dalt, la més lluminosa, albergarà un projecte cultural municipal.