Alerten que fins a un 34% dels recursos sanitaris depenen de fundacions

Segons la coordinadora catalana, fins a quatre comarques gironines es quedarien sense hospital de referència si no hi hagués aquestes institucions

La jornada de la Comissió de Salut de la Coordinadora de Fundacions.

La jornada de la Comissió de Salut de la Coordinadora de Fundacions. / CCF

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Comissió de Salut de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), entitat que representa a més de 700 fundacions de Catalunya, alerta que el sistema de salut català seria inviable sense la contribució de les fundacions, que aporten entre el 19 i el 34% dels recursos sanitaris.

Silvina Vázquez, directora de l’Observatori de Fundacions de la CCF, ha presentat l’estudi Les fundacions de salut, peça clau de la sanitat catalana, i ha compartit xifres que il·lustren el pes de les fundacions de salut en el sistema sanitari català. 

Entre altres aspectes, de les 97.281 persones assalariades del sistema sanitari, fins a 24.824 (25,5%) pertanyen a fundacions. Un 17,6% dels llits hospitalaris de Catalunya pertanyen a fundacions de salut (6.292 llits). Un 28,1% de les altes d’hospitalització són relatives a les fundacions de salut (268.951). El 33,8% de les urgències ateses són realitzades per fundacions de salut i un 24,6% dels quiròfans a Catalunya pertanyen a les fundacions de salut (188).

Després d’analitzar totes les xifres, ha conclòs que les 45 fundacions hospitalàries catalanes aporten entre el 19% i el 33,8% dels recursos del sistema sanitari a Catalunya, unes dades que, tal com apunta Vázquez, «deixen constància que les fundacions de salut són una peça clau de la sanitat a Catalunya».

Pel que fa a la Regió Sanitària de Girona, la Comissió de Salut de la Coordinadora Catalana de Fundacions apunta que si aquestes institucions deixessin d’existir, fins a set comarques catalanes es quedarien sense hospital de referència: l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, pel que fa a Girona, i el Bages, el Vallès Oriental i l’Alt Urgell, pel que fa a la resta de Catalunya. 

Les fundacions atenen una tercera part de les Urgències i una quarta part de les operacions quirúrgiques

Els hospitals comarcals gironins gestionats per fundacions de la Coordinadora Catalana i que són referents per a cada comarca són el de Palamós, Olot, Figueres i Campdevànol. 

Afegeixen que aquests hospitals comarcals, alhora, alimenten força comarques limítrofes que no tenen dispositiu hospitalari, així que el nombre de ciutadans que deixarien de tenir un hospital de referència seria molt més gran.

Durant la jornada en què es va presentar l’estudi es va reflexionar sobre el model de col·laboració publicoprivada i la seva importància en un àmbit com el sanitari. També es va constatar la «dependència» fundacional en el sistema sanitari.

La presidenta de la CCF, Eugènia Bieto, va posar en valor el pes del sector fundacional català i fa una crida a la Conselleria de Salut per tal que «la xarxa pública de serveis de salut potenciï les fundacions i no renunciï a un sistema de salut construït des de les necessitats de les persones i els agents que n’han donat resposta llargament amb serveis de qualitat i des de la proximitat».

En darrer terme, Mercè Salvat, secretària general de Salut de la Generalitat de Catalunya, va afirmar durant la seva intervenció en la jornada que «les fundacions són una part fonamental del sistema sanitari català i que compartim l’objectiu d’aconseguir un sistema de salut de qualitat» i va valorar que el denominador comú de les fundacions és l’interès general».