Gairebé cada dia es denuncia un cas de violència sexual a Girona

Els Mossos han rebut 108 denúncies de delictes sexuals en quatre mesos a la Regió Policial

Eva Batlle

Eva Batlle

Gairebé cada dia es denuncia un delicte sexual a les comarques gironines. Això és el que es desprèn de les dades fetes públiques pels Mossos d’Esquadra que eleven a 108 els casos denunciats en quatre mesos a Girona. La Regió Policial de Girona és la quarta en nombre de fets denunciats després de la de Barcelona i les metropolitanes. Aquesta xifra va en la línia dels últims anys ja que aquest tipus de fets, les violències sexuals, han anat en augment. Per exemple, el 2022 va tancar amb 364 delictes sexuals coneguts per la policia i d’aquests, 71 van ser agressions sexuals amb penetració. S’ha de dir que en aquest conjunt de delictes hi ha des d’agressions amb penetració o no, abusos i d’altres infraccions penals de caràcter sexual. 

Els casos de delictes sexuals del primer quatrimestre

Els casos de delictes sexuals del primer quatrimestre / Mossos

Els últims mesos aquests tipus de delictes han centrat l’actualitat, ja que s’han conegut diversos fets relacionats amb menors i referents a agressions sexuals. A més, la reforma de la «Llei del només sí és sí» també ha contribuït a posar el focus en aquests temes. Una llei que inicialment establia un únic delicte, el d’agressió sexual independentment de si va haver-hi violència o no.

Aquest dimarts, els Mossos d’Esquadra van fer una roda de premsa per donar a conèixer els principals indicadors relacionats amb violències sexuals registrats durant el primer quadrimestre. Una de les dades principals que es van donar és que les denúncies per violències sexuals han augmentat gairebé un 20% a Catalunya el primer quadrimestre respecte el mateix període de l’any anterior. Durant aquest període, els Mossos d’Esquadra han atès 1.487 víctimes entre els mesos de gener i abril i han detingut o investigat al voltant d’un miler d’autors, un 12,3% menors d’edat

58 agressions grupals

Els casos perpetrats per submissió química corresponen a un 1% amb 13 fets, i les agressions grupals representen un 4% del total, concretament 58 fets denunciats. La portaveu del cos i cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, la inspectora Montserrat Escudé, va alertar que un 60% dels casos es produeixen per part «d’autors coneguts» en entorns que la víctima considera «segurs».

Durant els primers quatre mesos d’any s’han comès 180 casos en aquests entorns d’oci, que representen el 14% de la totalitat de violències sexuals registrades a Catalunya. És l’àmbit on se’n produeixen menys i són de caràcter oportunista i la conducta típica està relacionada amb els tocaments, segons la policia. Els Mossos d’Esquadra han identificat 99 autors. Les víctimes es trobaven en situació de vulnerabilitat per consum d’alcohol, drogues o fàrmacs en un 29% dels 180 fets.