L'investigador Marc Güell ha estat escollit Garrotxí de l'Any. La gala, impulsada del Centre d'Iniciatives Turístiques d'Olot per premiar el talent garrotxí, es va celebrar divendres a la nit. Aquest és el llistat complet dels premis:

  • Marc Güell i Cargol -Garrotxí de l’any 2022
  • Tura Cos - Trajectòria Personal 2022
  • Viltec - Millor Iniciativa Empresarial 2022
  • Motor Antic Garrotxa - Millor Iniciativa Promocional
  • Adam Gussinyer- Jove Promesa de l’Any 2022
  • La Romànic Extrem - Millor Iniciativa Social 2022

Tots els guardonats en la nit del Garrotxí de l'Any CIT

Marc Güell, un investigador destacat

L'any passat, Marc Güell va ser guardonat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb el premi nacional d'investigació per a joves en l'àrea de transferència tecnològica. Actualment, el garrotxí és investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra.

Nascut el 1982 a Olot, Güell va obtenir una llicenciatura en Química seguida d'una altra en Enginyeria de Telecomunicacions. Després del seu doctorat al Laboratori Europeu De bIologia Molecular (EMBL) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), al 2011 va començar la seva recerca postdoctoral a la Universitat de Harvard i després al Wyss Instituted.

Marc Güell UPF

Al 2017 es va incorporar a la UPF com a professor tenure track en el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS). El seu laboratori se centra en utilitzar les noves tecnologies d'edició de gens amb finalitats terapèutiques. També és professor al grau en Enginyeria Biomèdica i coordinador del màster en Indústria Biotecnològica i Farmacèutica de la UPF. 

Fundador de diverses empreses

Ha dedicat gran part de la seva carrera a la ciència translacional. És el científic fundador d’eGenesis, una empresa destinada a proporcionar una font il·limitada d'òrgans per a trasplantaments, cofundador de sbiomedic, una companyia que desenvolupa solucions terapèutiques noves utilitzant el microbioma de la pell, i cofundador de Integra Therapeutics, una empresa que desenvolupa teràpia gènica més eficaç i segura.

És autor d’articles que han generat més de 11.000 citacions i de patents de tres empreses biotecnològiques que desenvolupen teràpies en els àmbits del trasplantament d’òrgans, malalties de la pell i teràpia gènica. Ha rebut importants reconeixements com el Premi Nacional de Recerca al talent jove (2018), el Highly cited researcher per la Web of Science (2019), i ha estat escollit EMBO Young Investigator el 2020.