Marc Güell, premiat com a Garrotxí de l'Any

També reben guardons Tura Cos, Adam Gussinyer, Viltec i Motor Antic Garrotxa

Marc Güell, recollint al premi

Marc Güell, recollint al premi / CIT

Redacció

L'investigador Marc Güell ha estat escollit Garrotxí de l'Any. La gala, impulsada del Centre d'Iniciatives Turístiques d'Olot per premiar el talent garrotxí, es va celebrar divendres a la nit. Aquest és el llistat complet dels premis:

  • Marc Güell i Cargol -Garrotxí de l’any 2022
  • Tura Cos - Trajectòria Personal 2022
  • Viltec - Millor Iniciativa Empresarial 2022
  • Motor Antic Garrotxa - Millor Iniciativa Promocional
  • Adam Gussinyer- Jove Promesa de l’Any 2022
  • La Romànic Extrem - Millor Iniciativa Social 2022
Tots els guardonats en la nit del Garrotxí de l'Any

Tots els guardonats en la nit del Garrotxí de l'Any / CIT

Marc Güell, un investigador destacat

L'any passat, Marc Güell va ser guardonat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb el premi nacional d'investigació per a joves en l'àrea de transferència tecnològica. Actualment, el garrotxí és investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra.

Nascut el 1982 a Olot, Güell va obtenir una llicenciatura en Química seguida d'una altra en Enginyeria de Telecomunicacions. Després del seu doctorat al Laboratori Europeu De bIologia Molecular (EMBL) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), al 2011 va començar la seva recerca postdoctoral a la Universitat de Harvard i després al Wyss Instituted.

Marc Güell

Marc Güell / UPF

Al 2017 es va incorporar a la UPF com a professor tenure track en el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS). El seu laboratori se centra en utilitzar les noves tecnologies d'edició de gens amb finalitats terapèutiques. També és professor al grau en Enginyeria Biomèdica i coordinador del màster en Indústria Biotecnològica i Farmacèutica de la UPF. 

Fundador de diverses empreses

Ha dedicat gran part de la seva carrera a la ciència translacional. És el científic fundador d’eGenesis, una empresa destinada a proporcionar una font il·limitada d'òrgans per a trasplantaments, cofundador de sbiomedic, una companyia que desenvolupa solucions terapèutiques noves utilitzant el microbioma de la pell, i cofundador de Integra Therapeutics, una empresa que desenvolupa teràpia gènica més eficaç i segura.

És autor d’articles que han generat més de 11.000 citacions i de patents de tres empreses biotecnològiques que desenvolupen teràpies en els àmbits del trasplantament d’òrgans, malalties de la pell i teràpia gènica. Ha rebut importants reconeixements com el Premi Nacional de Recerca al talent jove (2018), el Highly cited researcher per la Web of Science (2019), i ha estat escollit EMBO Young Investigator el 2020.