Descarten que l'acusat del crim de Porqueres tingui cap malaltia mental

El processat acumula un historial de violència, i de petit va ingressar en un centre de menors per apunyalar un menor

L'acusat confès del crim de Porqueres durant el judici a l'Audiència de Girona.

L'acusat confès del crim de Porqueres durant el judici a l'Audiència de Girona. / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L'acusat del crim masclista de Porqueres no té cap trastorn mental, però la seva personalitat freda, poc empàtica i narcisista va afectar lleument les seves capacitats volitives a l'hora de clavar una quinzena de punyalades contra la seva dona el migdia del 2 de juny de 2021. Les forenses de l'Institut de Medicina Legal que aquell dia estaven de guàrdia van determinar que l'home estava capacitat per declarar i que no tenia cap trastorn psiquiàtric que li impedís ser conscient del que feia. Així ho han ratificat durant l'última sessió de judici abans del veredicte del jurat popular. 

Han explicat que el processat havia consumit drogues en algun moment del dia (es van trobar restes d'heroïna a la sang), i de fet feia anys que tenia una llarga dependència als opiacis. Havia ingressat diverses vegades a centres per iniciar tractaments de desintoxicació a les drogues, però sempre havia demanat l'alta voluntària. Han incidit que té un trastorn de la personalitat "antisocial", un pas previ a la psicopatia, que inclou sentir menyspreu per les normes, actuar amb impulsivitat i usar enganys i manipulacions per obtenir un benefici personal. Una de les pèrites ha afegit que l'acusat tendia sempre a "donar les culpes als altres", i que en cap moment va demostrar empatia o penediment cap a la víctima.

Tot això, però, no afecta les seves capacitats cognitives, ja que són trets de la personalitat. En canvi, sí que va tenir les capacitats volitives "lleument" afectades per la seva addicció a les drogues. Però les forenses han volgut deixar clar que aquesta addicció no li impedeix conèixer la il·licitud dels fets.

Aquesta és, precisament, la tesi del fiscal, que, donat el seu historial, demana una atenuant lleu per drogoaddicció en la seva petició de pena, que s'eleva als 25 anys de presó. Però la defensa, que previsiblement canviarà les seves conclusions per la confessió del processat, sosté que hi ha més marge per reduir més la condemna.

L'acusat té un llarg historial lligat a la violència i a la presó. Ja de petit, va ingressar a un centre de menors per apunyalar un menor. També va explicar a les forenses que va participar en un tiroteig contra la policia per un robatori i va fer-se curar les ferides per un veterinari per evitar que l'enxampessin a l'hospital. A més, mentre complia condemna per altres delictes també va ingressar en una cel·la de càstig per enfrontaments amb altres interns i per tenir armes blanques. Tot plegat ho explicava "orgullós de les seves conductes violentes".

Tres ganivetades mortals

La víctima va patir un atac sorpresa de l'agressor per l'esquena, on va rebre una primera punyalada amb un ganivet que l'acusat va anar a buscar a la cuina. Després va rebre catorze ganivetades més, de les quals tres van ser mortals i no s'haguessin pogut tractar amb atenció mèdica urgent perquè va perforar-li òrgans i artèries vitals. Altres ferides, com la de l'esquena, també van provocar-li lesions molt greus que també eren potencialment mortals. Les forenses han determinat que moltes de les ferides van ser fetes "furgant" dins el cos amb el ganivet provocant-li un patiment innecessari.

El judici continuarà dilluns a l'Audiència de Girona amb les conclusions definitives de les parts. El jurat popular també haurà de retirar-se a deliberar i decidir si l'acusat és responsable d'un delicte d'assassinat agreujat.