«La bona resposta de la vacuna d’Hipra en adults és una garantia per als adolescents»

Crida de participants. Investigadors de l’hospital Josep Trueta participen en l’assaig de la vacuna com a dosi de reforç que esperen fer a una seixantena d’adolescents de 12 a 17 anys. Afirmen que és «totalment segura» i que hi ha menys efectes adversos que en les dosis de Pfizer, a més d’una immunitat de més durada.

D’esquerra a dreta, els investigadors Isabel Mascaró, Borja Guarch i Francesc Ripoll.

D’esquerra a dreta, els investigadors Isabel Mascaró, Borja Guarch i Francesc Ripoll. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’hospital Josep Trueta busca una seixantena d’adolescents per a iniciar l’assaig de la vacuna anticovid d’Hipra, com a dosi de reforç en aquesta nova franja d’edat. Fins ara, s’havia testat en adults però recentment l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat que es pugui provar en la població adolescent de dotze a disset anys.

El Trueta és un dels cinc hospitals espanyols que hi participa amb l’objectiu de reclutar fins a 300 adolescents entre tots. La missió no és fàcil, ja que està a punt de finalitzar el curs escolar i, per tant, no es pot fer difusió en aquest sector i, a més, s’apropen vacances. A més, la vacunació contra la covid-19 en infants i adolescents no ha tingut el mateix èxit que en la població adulta perquè encara hi ha certes reticències. 

Malgrat tot, els investigadors de l’hospital Trueta que participen en l’estudi es mostren optimistes i aclareixen que la vacuna és «segura», tenint en compte els precedents en adults.

Borja Guarch és pediatre especialitzat en malalties infeccioses i és l’investigador principal de l’assaig. Afirma que la vacuna «ja s’ha provat en moltes persones adultes i ha donat bona resposta en totes les variants de la covid-19, confiem que en adolescents també sigui ben tolerada», explica. 

De moment, ja hi ha onze persones inscrites que ja faran la primera visita la setmana que ve. A més, encara hi ha marge i afegeixen que si no aconsegueixen arribar a la totalitat de voluntaris que esperen, continuaran el reclutament al setembre. 

Ja hi ha onze persones inscrites que faran la primera visita la setmana que ve

El procediment a seguir és similar que el que s’ha fet amb la població adulta. D’entrada, els voluntaris han d’omplir un formulari d’inscripció i si compleixen els requisits, se’ls cita per a una primera visita. El formulari és el següent:  https://www.icsgirona.cat/ca/assaighipradolescents

Cal que ja tinguin les dues dosis de Pfizer administrades i el fet de patir una malaltia crònica, com per exemple diabetis o asma, no suposa cap inconvenient per a poder participar en l’assaig; excepte els pacients immunodeprimits. En la primera visita, els professionals faran una exploració als voluntaris a més d’algunes preguntes i si acaben complint els criteris predeterminats ja se’ls posarà la vacuna, que consta d’una sola dosi.

El seguiment posterior consistirà en dues visites telefòniques i cinc o sis de presencials durant un any, en què es fan extraccions de sang. Els investigadors afirmen que es fan per comprovar si hi ha reaccions adverses i avaluar la resposta immunitària. Per altra banda, tal com passa amb els adults, els participants reben una remuneració econòmica per les molèsties que el procés pugui ocasionar, en concepte de dietes. 

Per altra banda, la gran diferència amb els adults és que, tenint en compte que són menors, els pares o tutors legals han de firmar un consentiment i els adolescents han de firmar un document similar anomenat assentiment.

Isabel Mascaró, pediatra especialitzada en pneumologia, també col·labora en l’estudi. Afegeix que la reticència de les famílies no ha de ser un problema perquè, precisament, els adolescents que han de rebre la dosi d’Hipra com a recordatori ja s’han vacunat prèviament dues vegades. Guarch remarca que la covid-19 «segueix al món» encara que la societat «ja no en parli» i és per això que és important «tenir noves alternatives».

Assaig obert a infants

L’equip d’investigadors explica que si l’assaig en adolescents surt bé la idea d’Hipra és estendre’l a altres franges d’edat, és a dir, de nens de menys de dotze anys. 

De moment, però, el focus es posarà en els adolescents. Francesc Ripoll, pediatre també especialitzat en malalties infeccioses a l’hospital Santa Caterina, reitera que la bona resposta en adults és «garantia» per a tenir èxit en els adolescents. «És una vacuna molt segura, amb menys efectes adversos i amb un comportament similar a altres vacunes com la de la grip; a més proporciona més durabilitat, ja que les defenses contra la covid-19 es mantenen més temps», explica.

 Com a altres requisits a tenir en compte, els joves que vulguin participar en l’assaig han d’haver rebut dues dosis de Comirnaty (Pfizer), com a mínim, fa sis mesos. Tant si han passat la covid-19 com si no, podran participar igualment en l’estudi. L’assaig comença una vegada la vacuna d’Hipra, anomenada BIMERVAX®, ha estat aprovada per a la seva administració en adults, per l’Agència Europea del Medicament i per la Comissió Europea.