La província de Girona té 56 alcaldesses, dues menys que fa quatre anys

La CUP és el partit que compta amb un major percentatge (50%), mentre que el PSC és el que representa una xifra més baixa (7,7%) 

Anna Massot, rebent la vara d’alcaldessa durant al ple de Castelló d’Empúries.

Anna Massot, rebent la vara d’alcaldessa durant al ple de Castelló d’Empúries. / SANTI COLL

Laura Fanals

Les comarques gironines tenen, des del 17 de juny, un total de 56 alcaldesses, un parell menys que fa quatre anys. Tot i que per nombre absolut el partit que en té més és Junts, amb 25, en termes relatius la primera posició és per a la CUP, que aconsegueix la paritat total amb 4 de les seves 8 alcaldies liderades per dones: per tant, un 50%. 

Durant el darrer mandat (2019-2023), les dues principals ciutats gironines van estar liderades per dones: Marta Madrenas (Junts) a Girona i Agnès Lladó (ERC) a Figueres. Els resultats del 28-M, tanmateix, van capgirar el taulell i ara Girona té com a alcalde Lluc Salellas (Guanyem), mentre que Figueres està sota el lideratge de Jordi Masquef (Junts). De fet, el mateix passa a les ciutats més poblades de les comarques gironines, ja que Blanes (Jordi Hernández), Lloret (Adrián Lamelas), Salt (Jordi Viñas), Palafrugell (Juli Fernández) o Sant Feliu de Guíxols (Carles Motas) estan liderades per homes. Queda pendent Olot, ja que l’Ajuntament no es va poder constituir el dia que tocava per un recurs judicial, però tot apunta que el nou alcalde serà Josep Berga (Junts).

De fet, només dues de les vuit capitals comarcals de Girona estaran liderades per dones: Sílvia Orriols (Aliança Catalana) a Ripoll i Carme Salamaña (Junts) a Santa Coloma de Farners. Per la resta, les localitats més destacades que compten amb dones a l’alcaldia són Castelló d’Empúries (Anna Massot), Míriam Lanero (la Jonquera), Núria Escarpaner (LLançà), Montserrat de la Llave (Vilafant) o Begur (Maite Selva). En la majoria de casos, tanmateix, les dones estaran al capdavant d’ajuntaments petits.

Per partits, el que compta amb un percentatge més elevat de dones a l’alcaldia és la CUP, amb un 50% (quatre de les vuit alcaldies que ha aconseguit). Es tracta de Marina Brusi (Sant Jordi Desvalls), Maria Dolors Pons (Viladamat), Mercè Auguet (Coloners) i Diana Casals (Verges). Per contra, el PSC és la formació que disposa de menys dones alcaldesses: només una, Montserrat de la Llave a Vilafant, de manera representa només un 7,7%. 

Pel que fa a ls dos partits que disposen de més alcaldies a tota la demarcació, Junts i ERC, els seus percentatges són similars. ERC, amb divuit dones alcaldesses, se situa al voltant del 23%, mentre que Junts, amb 25 dones dels 95 ajuntaments que lideren, es troba al voltant del 26%. Pel que fa a Junts, les seves alcaldesses són Montse Pou (Bordils), Sònia Gràcia (Fornells), Júlia Gil (Avinyonte), Pilar Bosch (Garrigàs), Míriam Lanero (la Jonquera), Núria Escarpanter (Llançà), Teresa Ginjaume (Rabós), Maria Pimentel (Santa Llogaia), Maria Remei Costa (Ventalló), Anna Palet (Vilanant), Maria Cobairan (Vila-sacra), Maite Selva (Begur), Cecília Barnosell (Bellcaire), Vanessa Peiró (Mont-ras), Glòria Marull (Serra de Daró), Maria Rosa Vila (Amer), Natàlia Figueras (Maçanet de la Selva), Elena Ribas (Sant Julià del Llor i Bonmatí), Carme Salamaña (Santa Coloma), Ester Torres (Beuda), Anna Vegas (Riudaura), Maria Vidal (Sant Joa nles Fonts), Imma Constans (Queralbs), Mònica Sanjaume (Ribes) i Maria Sans (Urús).

En relació a ERC, tenen Anna Iglesias (Madremanya), Dolors Navarro (Sant Martí de Llémena), Maite Tixis (Vilablareix), Cèlia Garbí (l’Armentera), Anna Massot (Castelló d’Empúries), Raquel Salas (Garriguella), Bibiana Vallmajó (Navata), Anna Torrentà (Ordis), Olga Carbonell (Sant Climent Sescebes), Montserrat Brugués (Sant Llorenç de la Muga), Joana Cobo (Vilajuïga), Ester Farreró (Vilaür), Maria Pilar Pagès (Regencós), Eva Viñolas (Susqueda), Margarida Feliu (Viladrau), Cristina Capó (Santa Pau), Maria Teresa Brunsó (Camós) i Judit Cornellà (Campelles).

Finalment, hi ha cinc dones al capdavant d’alcaldies per partits independents. Es tracta de Pia Serinyana (Cadaqués), Barbara Van Hoestenberghe (Pontós), Èlia Bantí (Jafre), Maria Dolors Guàrdia (la Tallada) i Núria Martínez (Mieres). 

Dones a les alcaldies

Junts

Montse Pou (Bordils)

Sònia Gràcia (Fornells de la Selva)

Júlia Gil (Avinyonet de Puigventós)

Pilar Bosch (Garrigàs)

Míriam Lanero (la Jonquera)

Núria Escarpanter (Llançà)

Teresa Ginjaume (Rabós)

Maria Pimentel (Santa Llogaia d’Àlguema)

Maria Remei Costa (Ventalló)

Anna Palet (Vilanant)

Maria Cobairan (Vila-sacra)

Maite Selva (Begur)

Cecília Barnosell (Bellcaire d’Empordà)

Vanessa Peiró (Mont-ras)

Glòria Marull (Serra de Daró)

Maria Rosa Vila (Amer)

Natàlia Figueras (Maçanet de la Selva)

Elena Ribas (Sant Julià del Llor i Bonmatí)

M. Carme Salamaña (St. Coloma de Farners) 

Ester Torres (Beuda)

Anna Vegas (Riudaura)

Maria Vidal (Sant Joan les Fonts)

Imma Constans (Queralbs)

Mònica Sanjaume (Ribes de Freser)

Maria Sans (Urús)

ERC

Anna Iglesias (Madremanya) 

Dolors Navarro (Sant Martí de Llémena)

Maite Tixis (Vilablareix)

Cèlia Garbí (l’Armentera)

Anna Massot (Castelló d’Empúries)

Raquel Salas (Garriguella)

Bibiana Vallmajó (Navata)

Anna Torrentà (Ordis) 

Olga Carbonell (Sant Climent Sescebes)

Montserrat Brugués (St. Llorenç de la Muga)

Joana Cobo (Vilajuïga)

Ester Farreró (Vilaür)

Maria Pilar Pagès (Regencós)

Eva Viñolas (Susqueda)

Margarida Feliu (Viladrau)

Cristina Capó (Santa Pau)

Maria Teresa Brunsó (Camós)

Judit Cornellà (Campelles)

CUP

Marina Brusi (Sant Jordi Desvalls)

Maria Dolors Pons (Viladamat)

Mercè Auguet (Colomers) 

Diana Casals (Verges)

Ind.

Pia Serinyana (Cadaqués) 

Barbara Van Hoestenberghe (Pontós) 

Èlia Bantí (Jafre)

Maria Dolors Guàrdia (La Tallada)

Núria Martínez (Mieres)

PSC

Montserrat de la Llave (Vilafant)

Aliança catalana

Sílvia Orriols (Ripoll) 

Subscriu-te per seguir llegint