La farmacèutica Hipra distribuirà vacunes en cas d’emergència sanitària

En total seran cinc les empreses que s’encarregaran de proveir les seves dosis, entre les que també hi ha Reig Jofre i la gallega Zendal

Una tècnica de laboratori a la seu d'Hipra

Una tècnica de laboratori a la seu d'Hipra / DdG

DdG

Com han informat els diaris elEconomista i CincoDías, la Comissió Europea ha triat cinc farmacèutiques, de les quals tres son espanyoles, com a proveïdores de vacunes en cas d’emergències sanitàries. Es tracta de les empreses Hipra - que ha desenvolupat una versió pròpia a Girona-, la cotitzada Reig Jofre i la gallega Zendal. A més, ha seleccionat a la multinacional Pfizer i a l’holandesa Bilthoven per a aquest programa de subministrament en cas de crisi.

Les empreses escollides han signat un acord amb l’Agència Executiva Europea en els àmbits de Salut i Digital (HaDEA, per les seves sigles en anglès) en els quals reserva capacitat de producció si fos necessari.

Hipra, qui va rebre al març l’autorització per a distribuir la seva vacuna per al COVID-19,ha estat seleccionada per a garantir tot el procés de desenvolupament, des de la fabricació de la substància activa fins a l’envasament i segellament dels vials. Per part seva, Zendal i Reig Jofre treballaran conjuntament en el procés. Zendal es compromet a reservar capacitat productiva a la seva fàbrica de Pontevedra per a fabricar l’antigen de la vacuna.

Per la seva banda, l’estatunidenca Pfizer s’encarregaria de les versions d’ARN-missatger a Irlanda i Bèlgica i, finalment, Bilthoven fabricaria a Holanda els vials basats en vectors, segons va informar aquest divendres la mateixa Comissió Europea. Mentre que les tres nacionals son les seleccionades per a fer vacunes basades en proteïnes. En total, la Unió Europea ha exigit a aquestes cinc empreses la capacitat de fabricació de 325 milions de dosis anuals.

La farmacèutica catalana va elaborar la primera vacuna dissenyada, desenvolupada i produïda íntegrament a Europa, segons informa el conseller delegat d’Hipra, David Nogareda. «Estem convençuts de l’interès per part de les autoritats sanitàries», ja vaticinava fa pocs mesos.