Girona registra l’inici d’estiu amb la taxa de mortalitat més baixa en quatre anys

El Pla contra els efectes de l’onada de calor sobre la salut es va activar l’abril i no hi ha hagut variacions en morts ni urgències fora de la normalitat

La platja de Blanes a l'inici de l'estiu passat, en plena onada de calor.

La platja de Blanes a l'inici de l'estiu passat, en plena onada de calor. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SiViC) va incorporar ahir noves dades sobre salut pública a la seva pàgina web, fins ara dedicada a malalties respiratòries: la covid-19, la grip i la bronquiolitis. Així, es poden consultar el nombre d’urgències hospitalàries, defuncions i mitjana de les temperatures, unes dades que poden ajudar a explicar els efectes de la calor, sobretot en persones més vulnerables com les persones grans, després que aquest any el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) s’activés a l’abril, un mes i mig abans del que és habitual.

Tal com recull ACN, en aquest apartat, la pàgina web presenta l’evolució de la mitjana de les temperatures màxima i mínima de Catalunya de les darreres setmanes comparades amb dades històriques i en què s’observa la calor de fa uns dies, al voltant del 25 i 26 de juny.

També es publiquen el nombre d’urgències totals a Catalunya i de defuncions –mortalitat per totes les causes a partir del registre central d’assegurats (RCA) del Servei Català de la Salut, és a dir, les targetes sanitàries que es donen de baixa al sistema-. Els responsables del SiViC puntualitzen que, si bé les dades del RCA poden variar respecte a les dades oficials de mortalitat de l’Idescat, permetran monitorar setmanalment la informació amb un sistema que també és fiable.

Així doncs, les dades sobre urgències i defuncions no seran específiques per la calor però, si s’observa un increment de la mortalitat uns dies després que s’enfilin els termòmetres de manera exagerada, es podrà tenir en compte aquesta relació. Correlació no implica causalitat però les dades aportaran més informació per explicar la realitat.

Segons dades de la darrera setmana, es corrobora que la Regió Sanitària de Girona registra l’inici d’estiu amb la taxa de mortalitat més baixa dels últims quatre anys. Concretament, hi ha una taxa 12,83 per cada 100.000 habitants, mentre que l’any passat va ser de 17,54; el 2021, de 15,46 i, el 2020, de 14,87. Cal recordar que l’any passat es va viure un dels estius més calorosos dels últims anys, amb temperatures molt altes ja des d’abans que comencés l’estiu, així que podria ser la causa d’aquest repunt registrat. En canvi, enguany i des de l’abril no s’han detectat variacions no esperades de la mortalitat o de les urgències hospitalàries, segons mostra el SiViC.

Infeccions pel virus estreptococ

La pàgina web obre un apartat sobre l’estreptococ, un grup de bacteris que causa malalties com la faringitis i l’escarlatina i l’impetigen, que afecten sobretot els infants i que en la majoria de casos no presenten complicacions. El Regne Unit va emetre una alerta el desembre de l’any passat sobre un augment inusual de les infeccions per estreptococ i durant aquest període s’han registrat tres pics de transmissió, amb incidències superiors a les dels anys anteriors.

 Actualment, la incidència mostra una tendència en descens des de fa diverses setmanes amb pocs casos detectats; d’aquesta manera la incidència per cada 100.000 habitants és baixa.

Subscriu-te per seguir llegint