Preocupació de Trànsit per l'alt nombre de motoristes morts a les carreteres

Els motoristes morts representen un 61% de totes les víctimes a Girona, la província on el percentatge és més elevat

Intensificaran la vigilància d’aquest col·lectiu vulnerable per frenar el repunt de sinistralitat 

Control dels Mossos d'Esquadra a un motorista

Control dels Mossos d'Esquadra a un motorista / acn

E.B.

El nombre de motoristes morts en accidents de trànsit a les carreteres han patit un repunt enguany. A tot Catalunya han perdut la vida 29 motoristes, sis més que per les mateixes dates de l'any passat. D'aquests, vuit han estat a les comarques de Girona.

Precisament aquesta província és on el col·lectiu representa un percentatge més elevat de víctimes mortals en el global dels morts de Girona. Suposen el 61% de tots els morts registrats enguany, que en total són 13 fins a 19 de juliol, com ja va informar Diari de Girona.  En aquest sentit, Trànsit destaca que a Catalunya 1 de cada 3 víctimes mortals d’enguany a les carreteres catalanes és motorista i que especialment preocupen les demarcacions de Girona i Barcelona. En aquesta darrera, el 44% dels morts són motoristes (15 de 34 morts). 

Per tot això, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel fa un toc d’atenció i una crida a la “responsabilitat compartida” dels conductors. Això ho ha dit en declaracions en un control dels Mossos d’Esquadra de la campanya intensiva d’aquesta setmana per prevenir la sinistralitat de les motocicletes.

Aquest també ha explicat que els motoristes registren un augment de les víctimes mortals i “és un col·lectiu que ens preocupa perquè no aconseguim contenir-ne la sinistralitat, sobretot aquests darrers mesos”. D’altra banda, en el conjunt de les víctimes amb motocicleta en zona interurbana de tot Catalunya n’hi ha hagut menys fins ara: 1.196 enguany i 1.264 el 2022. Però en canvi, s'han registrat més motoristes ferits greus: 154 per davant dels 139 del 2022 i també més morts que l’any passat.

Home de mitjana d'entre 45 a 54 anys

Trànsit analitzant els motoristes morts a Catalunya informa que el perfil del motorista accidentat seria un home de mitjana edat i que tindria entre 45 a 54 anys,

Quant a les vies, cal dir que cap via concentra més dues víctimes mortals al conjunt de la xarxa viària. Pel que fa als ferits de gravetat, les vies que més n’han registrat han estat la C-31 amb 14 víctimes greus i la C-32 amb 9 a tot Catalunya.

Pel que fa al dia de la setmana, 16 dels 29 morts han estat en dia feiner i els 13 restant en cap de setmana o festiu. En aquest sentit, Lamiel ha destacat que “ens preocupa el motorista que va i torna de la feina en laborables i també els motoristes que s'accidenten dissabtes i diumenges al matí”.

Més controls

Per tal de frenar aquest repunt de sinistralitat d’aquest col·lectiu vulnerable, el Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra han anunciat, com informen en un comunicat que intensificaran i incrementaran els controls aquest estiu i es prioritzarà la seguretat dels motoristes en la vigilància del trànsit.