Denuncien una gironina per deixar tancat el gos en un pis on va morir desnodrit

La Fundació FAADA va rebre l'avís del veterinari del poble gironí i va portar el cas als Agents Rurals

Han denunciat la dona als jutjats per un cas de maltractament animal agreujat i per omissió

El resultat de la necròpsia va indicar que la mort s'havia produït per la desnutrició

L'animal mort

L'animal mort / FAADA

E.B.

L'entitat animalista FAADA (Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) ha denunciat als jutjats a una gironina per maltractament animal. Asseguren que va deixar tancar el seu gos a dins del pis sense menjar ni aigua i que va acabar morint desnodrit.

Els fets van succeir el mes de febrer i van rebre l'avís del cas a través d'una clínica veterinària de la població de la província de Girona. Des de l'entitat no la volen revelar en quin municipi van succeir els fets perquè han tingut anteriorment problemes informant d'una ubicació.

En aquest centre veterinari l'animal hi va arribar ja sense vida i després que les autoritats municipals van poder accedir a l'habitatge on hi havia el cadàver. Que presentava "símptomes evidents de desnutrició severa", indiquen des de l'entitat.

Necròpsia

Des de FAADA un cop van tenir coneixements dels fets van avisar els Agents Rurals per realitzar la necròpsia que va revelar com havia mort l'animal. Aquests van derivar als Mossos d'Esquadra que van obrir una investigació. Des de l'ens diuen que no s'ha arrestat a la propietària.

La necròpsia, segons informa la Fundació, va certificar que el gos presentava la mínima puntuació de condició corporal dins de l'escala de valoració d'1 a 5. “A les costelles, vèrtebres lumbars, pelvis i altres prominències òssies són evidents. No hi ha greix. Hi ha pèrdua evident del teixit muscular”, indiquen en un comunicat.

Aquests fets serien constitutius, segons la Fundació, d'un delicte de maltractament animal per omissió amb resultat de mort, cosa que comporta penes de presó que poden assolir els 18 mesos, i inhabilitació de fins a 4 anys per a la tinença d'animals.

Presó i inhabilitació

En aquest cas concret, segons l'àrea legal de FAADA,  hi ha "un evident detriment de la vida, la salut i la integritat tant física com psíquica del gos". Quant a la tipificació penal, es podria considerar d'un delicte continuat de maltractament animal en modalitat de comissió per omissió, previst i penat a l'article 337.1 del Codi Penal, asseguren.

També veuen aquests fets "especialment greus" perquè es va deixar "intencionadament" l'animal tancat en un pis, sense que aquest pogués tenir accés a aliment ni a aigua, "condemnant-ho així a una mort agònica i inevitable de què ella n'era plenament conscient", subratllen. I, per tant, en un cas de maltractament "especialment cruel, tenint en compte tant el patiment provocat com el desemparament en què va ser trobat l'animal".

Per tot això, consideren que seria un cas de subtipus de maltractament animal agreujat, en incórrer en una de les circumstàncies previstes a l'apartat tercer de l'article 337, que estableix "penes de presó de 6 a 18 mesos" i "inhabilitació especial de dos a quatre anys per a l'exercici de professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals i per a la tinença d'animals".

Des de l'Àrea Legal asseguren que lluitaran per tal que s'imposi la pena màxima a la dona.