Olot aprovarà un pacte municipal per fomentar l'ús del català

L'Ajuntament vol implicar ciutadans i entitats en la redacció d'un manifest i un pla d'accions

El regidor de cultura, Josep Quintana, i l'alcalde d'Olot, Pep Berga.

El regidor de cultura, Josep Quintana, i l'alcalde d'Olot, Pep Berga. / Ajuntament d'Olot

Redacció

Els grups municipals d'ERC i Junts d'Olot portaran al plenari d'avui una moció en la qual el català serà el centre. Volen promocionar la llengua catalana «com una veritable política social transversal i element de cohesió social» al ser «la llengua comuna i general dels olotins i olotines».

La moció pretén ser l'inici d'un canvi de dinàmica per revertir el retrocés en l'ús social del català i, per tant, marcar-lo com la llengua de referència d'Olot en tots els contextos. El regidor de Cultura i Educació, Josep Quintana, destaca que «avui dia, tots els ajuntaments han d'assumir més que mai la llengua com a veritable política social. Un canvi que només passa si treballem en els plans educatius d'entorn, les polítiques de barri o la programació cultural alhora que impulsem campanyes i accions per renovar i enfortir el compromís amb el català».

La moció contempla la creació d'un pacte municipal per l'ús del català que compti i impliqui l'Ajuntament d'Olot i totes les persones i entitats de l'àmbit cultural, social i econòmic de la ciutat. Hi haurà un equip de treball que serà l'encarregat de redactar un manifest conjunt per la promoció de la llengua catalana. Aquest manifest vol ser l'impuls d'un pla d'accions i campanyes conjuntes i concretes per la promoció de l'ús del català com a llengua comuna entre els olotins. A més, preveu la creació d'una comissió formada pels grups polítics i acordar les línies mestres de treball.

Segons indiquen des de l'ajuntament aquest projecte es mantindria de forma coordinada amb la Comissió per la Llengua d'Olot i Garrotxa i contempla l'adhesió del consistori a la campanya 'Tots som referents lingüístics, no t'excusis'. Quintana també assegura que «cal treballar més perquè la societat vegi el patrimoni que representa la llengua catalana i el model educatiu català; basat en la immersió lingüística, la llibertat, integració, cohesió social, la convivència, la democràcia i el plurilingüisme per així rebutjar qualsevol atac contra el model d'escola catalana i el seu model educatiu».