La Diputació tindrà quatre àrees i manté la massa salarial dels electes

Els vicepresidents d’aquest mandat seran Pau Presas (ERC), Maria Àngels Planas (Junts), Maria Puig (ERC) i Jordi Camps (Junts), que ha guanyat pes institucional amb la marxa d’Albert Piñeira  

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, al centre i les quatre vicepresidències.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, al centre i les quatre vicepresidències. / ACN

La Diputació de Girona, governada per Junts i ERC, ha aprovat el cartipàs per al mandat 2023-2027, que mantindrà quatre grans àrees i quatre vicepresidències. El nou cartipàs manté una línia continuista en relació amb l’anterior mandat, quan van governar les mateixes formacions. El vicepresident primer serà el republicà Pau Presas (Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local), la segona vicepresidenta serà la diputada de Junts Maria Àngels Planas (Territori i Sostenibilitat), la representant d’ERC Maria Puig serà la vicepresidenta tercera (Acció Social, Salut Pública, Habitatge, Joventut i Educació) i Jordi Camps, també de Junts, ocuparà la quarta vicepresidència (Cultura, Noves Tecnologies i Esports). 

D’altra banda, ahir també es van aprovar els sous dels diputats, que, segons va assenyalar el president, Miquel Noguer, mantindran conjuntament la mateixa massa salarial que fins ara. També hi haurà 27 càrrecs de confiança (els mateixos que fins ara, i que representen el màxim legal) i la Junta de Govern estarà integrada per Miquel Noguer, Pau Presas, Jordi Camps, Maria Puig, Maria Àngels Planas, Nil Papiol, Josep Maria Bagot, Jordi Masquef, Míriam Lanero i Alfons Casamjó. 

Delegacions específiques

El ple extraordinari també ha servit per donar compte de les delegacions específiques, que aniran a càrrec de catorze diputats de l’equip de govern. Així, Pau Presas (ERC) serà el responsable de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local; Vanessa Peiró (Junts) s’ocuparà de Girona Excel·lent i Mercats; Alfons Casamajó (Junts) serà el responsable de Xarxa Viària; Jordi Masquef (Junts) es posarà al capdavant del Servei d’Esports i Natàlia Figueras (Junts) tindrà al seu càrrec Recursos Humans i Habitatge. Mentrestant, Miquel Reverter (ERC) s’ocuparà de l’Assistència als Micropobles i l’Arxiu; Maria Àngels Planas (Junts) estarà al capdavant d’Hisenda i Serveis Econòmics; Joan Plana (ERC) serà el responsable d’Assistència als Municipis, Serveis Generals, Suport a Entitats Locals, Noves Tecnologies i Compra Pública; Míriam Lanero (Junts) es posarà al capdavant de Programes Europeus; Maite Tixis (ERC) s’ocuparà d’Acció Social i Igualtat; Mònica Alcalà (ERC) serà la responsable d’Educació i Joventut; Jordi Camps (Junts) serà el responsable de Cultura, Josep Maria Bagot (ERC) serà el delegat de Medi Ambient i Nil Papiol (ERC) s’ocuparà d’ODS i Patrimoni Natural.

A més, s'han aprovat també les delegacions d’organismes autònoms. En virtut de l’acord entre els partits, Imma Muñoz (Junts) serà la nova presidenta de Xaloc, Maria Puig (ERC) es mantindrà com a presidenta de Dipsalut i Jordi Camps (Junts) serà el nou president del Conservatori de Música Isaac Albéniz. Pel que fa als altres ens que depenen de la Diputació, Miquel Noguer continuarà com a president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, mentre que Jordi Masquef en serà el vicepresident primer i Joan Plana el vicepresident segon. El Consorci de Vies Verdes, d’altra banda, estarà presidit a partir d’ara per Joaquim Roca (Junts) i Semega anirà a càrrec de Vanessa Peiró (Junts). 

Càrrecs a dins dels grups

Pel que fa als representants dels grups i portaveus, Miquel Noguer serà el president de Junts, mentre que Maria Àngels Planas serà la portaveu i Jordi Masquef el portaveu adjunt. Per part d’ERC, el president del grup serà Pau Presas, Joan Planas serà el portaveu i Mònica Alcalà la portaveu adjunta. D’altra banda, Juli Fernández serà el president del PSC, Adrià Lamelas el portaveu socialista i Josep Maria Martínez el portaveu adjunt. A la CUP, la presidència serà per a Guillem Surroca i el portaveu serà Jordi Casas, ja que només tenen dos diputats. El mateix passa amb els Independents de la Selva i Tots per l’Empordà, que només tenen un representant cadascun i per tant també assumiran totes les funcions.  

Finalment, pel que fa als 27 càrrecs de confiança, hi haurà un Cap de gabinet i coordinació de Presidència; un adjunt al Cap de Gabinet, un adjunt al gabinet de la vicepresidència primera, dinou assessors de ple i cinc assessors-coordinadors de ple. Els seus nomenaments es faran públics en els propers dies.

«Sí crític» del PSC i queixes de la CUP i els independents

El grup del PSC, que és el partit més gran de l’oposició, ha votat un «sí crític» als principals punts del cartipàs. El seu portaveu, Juli Fernández, ha recordat que l’increment de vots i diputats dels socialistes els permetrien reclamar una major qualificació en la designació de càrrecs de confiança, però tot i això va decidir votar-hi favorablement perquè va considerar que «la principal responsabilitat» ara mateix és posar en funcionament l’estructura de l’ens.

Els Independents de la Selva, de la seva banda, es van queixar que els canvis introduïts han significat una reducció de l’assignació al seu partit en relació al cartipàs de 2019 (tot i que després hi va haver una modificació posterior). La CUP, de la seva banda, va lamentar haver perdut representació amb veu i vot als organismes.