La Jonquera, el poble amb menor percentatge d’habitants amb educació superior

Només un 10,4% de la població en té, mentre que a Sales de Llierca el percentatge es dispara fins al 61,6% 

Estudiants a la biblioteca del campus de Montilivi de la UdG, en una foto d'arxiu.

Estudiants a la biblioteca del campus de Montilivi de la UdG, en una foto d'arxiu. / MARC MARTI FONT

Laura Fanals

Laura Fanals

La Jonquera és el poble català amb un menor percentatge de veïns amb educació superior, ja que només un 10,6% dels seus habitants compta amb estudis d’aquesta tipologia. En canvi, Sales de Llierca, a la Garrotxa, és el segon municipi català (i el primer de les comarques gironines) amb un major percentatge de residents amb estudis superiors, amb un 61,6%. Sales es troba just per darrera de Sant Cugat del Vallès, que ostenta un 61,8%. Per comarques, l’Alt Empordà torna a ser, un any més, la comarca gironina amb un percentatge més baix, ja que només un 22,9% dels seus residents disposen d’estudis superiors. A nivell català, només hi ha una altra comarca, la Terra Alta (19,6%), que tingui un percentatge més baix. 

Segons les dades fetes públiques per l’Idescat, a Catalunya hi havia, l’any 2021, un 33,9% de la població de quinze anys o més amb estudis superiors. Per sexe, el percentatge era superior en les dones (35,5%) que en els homes (32,3%). 

En el cas de la província de Girona, el percentatge de persones amb estudis superiors és inferior a la mitjana catalana, ja que se situa en un 27,7%. Això sí, igual que passa en el cas català, la xifra de dones (30,2%) és superior a la d’homes (25,1%). També destaca el fet que un 17,1% de la població de quinze anys o més de les comarques gironines només té educació primària o inferior. Al conjunt de Catalunya, aquesta mitjana és lleugerament més baixa, del 15%. 

Per comarques, a banda de l’Alt Empordà, la segona i la tercera amb un menor percentatge d’habitants amb estudis superiors -dins el context de les comarques gironines- són, precisament, les dues altres comarques costaneres i dedicades eminentment al turisme: la Selva, amb un 23,8%, i el Baix Empordà, amb el 28%. Amb un 29% es troben el Ripollès i la Garrotxa, mentre que els percentatges més elevats corresponen a la Cerdanya (33,5%), el Pla de l’Estany (33%) i el Gironès (32,5%). 

Si s’observen les dades municipals, es pot comprovar que, entre les localitats amb menor percentatge de veïns amb estudis superiors, n’hi ha algunes que es troben a la franja costanera, com Lloret de Mar (18,6%) i Palafrugell (20,6%). El llistat, però, també inclou dues de les localitats més poblades de la demarcació, com Salt (16,2%) i Figueres (17,6%). Altres municipis gironins que compten amb percentatges baixos són Maçanet de la Selva (18,2%), Vilamalla (17,8%), Ullà (18,9%), Sant Hilari Sacalm (20,4%) i Anglès (20,7%), entre altres. 

En canvi, si s’observen els municipis amb un major percentatge d’habitants amb estudis superiors, la immensa majoria són localitats de dimensions -i població- reduïda. A banda de Sales de Llierca, el llistat inclou Vilopriu (60,3%), Madremanya (52,3%), la Tallada d’Empordà (47%), Fornells de la Selva (45,9%), Sant Andreu Salou (45,5%), Garrigoles (45,5%), Palau de Santa Eulàlia (44,8%) i la Selva de Mar (42,7%). 

Pel que fa a la capital de la demarcació, Girona, el percentatge d’habitants amb estudis superiors és del 37,4%, xifra que per tant es troba per sobre la mitjana de Catalunya. 

Joves que cursen estudis universitaris o graus superiors d'FP

Més enllà de la població que ja havia acabat els seus estudis superiors, un 27,9% de la població catalana d’entre 18 i 24 anys estava cursant aquesta tipologia d’estudis en el moment de l’enquesta. La categoria «estudis superiors» inclou els estudis universitaris i els de grau superior de formació professional i equivalents. 

Per sexe, el percentatge era superior en les dones (42,7%) que en els homes (33,6%). Les comarques amb major proporció de joves que estaven fent estudis superiors són el Pallars Sobirà (45,7%) i la Terra Alta (44,1%), mentre que les comarques amb menor percentatge són el Baix Penedès (29,2%) i l’Alt Empordà (31,0%). Així doncs, es pot comprovar com l’Alt Empordà és una de les comarques amb els índexs més baixos en tots els casos.

Subscriu-te per seguir llegint