Banyoles ofereix activitats adaptades per a persones amb trastorn de l’espectre autista

El programa de turisme inclou quatre activitats i visites guiades amigables per a aquest públic

Presentació de les activitats adaptades.

Presentació de les activitats adaptades. / Ajuntament de Banyoles

Redacció

L’any passat l’Ajuntament de Banyoles i TEAcompanyEA, de la Fundació Autisme Mas Casadevall, van començar a treballar en l’oferta d’activitats adaptades per a persones amb Trastorn de l’espectre autista (TEA) i aquest 2023 han portat a terme les primeres activitats turístiques adaptades. Concretament, el consistori va presentar el divendres el programa que ofereix per a persones amb TEA. Es tracta de quatre de les propostes turístiques que formen part de la Guia d’activitats i visites guiades de Banyoles, que s’han adaptat perquè siguin amigables per a aquestes persones i les seves famílies, fruit d’aquest acord entre el consistori i el projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall.

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Banyoles, Anna Tarafa, va destacar que, amb aquest acord, «l’objectiu és anar adaptant l’oferta existent per arribar a més públics i que les persones amb espectre autista puguin gaudir d’una nova oferta d’oci a la nostra ciutat, tant si en són veïnes com si venen a fer turisme».

De cadascuna de les activitats, TEAcompanyEM s’encarrega de preparar una guia visual que es pot consultar i descarregar des del web de Turisme Banyoles (de.banyoles.cat). Carla Serra, coordinadora del projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall va explicar que «una de les branques del projecte té relació amb el turisme inclusiu i conjuntament amb l’Ajuntament s’ha elaborat material d’anticipació perquè el col·lectiu i les seves famílies puguin conèixer com es desenvoluparà l’activitat». En aquesta línia, va afegir que «en cas que això no sigui suficient també hi ha l’opció d’enviar-los fotografies de l’espai on es farà l’activitat o, fins i tot, videotrucades, amb l’objectiu de fer un acompanyament el màxim personalitzat possible».

Dins el programa, Turisme Banyoles ofereix dos tallers amb Sastres Paperers per a la realització de paper amb paper reciclat i/o altres materials. Es tracta de dues activitats d’experimentació i pedagògiques que també donen a conèixer els secrets d’un ofici artesanal i fomenta la conscienciació ambiental. També s’han adaptat d’unes visites guiades amb titelles que ofereix l’Escola de Natura. Es tracta de La llegenda del Drac de Banyoles i La llegenda d’en Morgat. També, coincidint amb les festes d’agost, també s’ha programat un taller familiar teatralitzat Fem safareig, a càrrec de Kincakau, que explicarà d’on ve l’aigua dels recs i les tasques que feien les dones als recs de Banyoles.