Crida a adoptar gats a Girona perquè la gatera està «col·lapsada»

Un cas de 25 animals rescatats de cop i un increment d’abandonaments, la causa

Xarxa Gatera fa una crida a identificar els animals

Gats en adopció a la gatera de Girona

Gats en adopció a la gatera de Girona / Diari de Girona

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Les instal·lacions que funcionen com a gatera a la ciutat de Girona estan «col·lapsades». Feia anys que no arribaven tants gats rescatats del carrer com aquests primers sis mesos de l’any. Un dels factors ha estat un cas en què es van retirar 25 gats en un habitatge d’una persona que acumulava animals en un pis insalubre i un altre, un major augment d’abandonament d’animals ha provocat que les instal·lacions municipals on s’hi porten els gats estiguin més plena que mai fins al punt que s’han hagut de buscar espais alternatius. De fet, el mateix Ajuntament ha engegat una campanya buscant adoptants. Per una banda per donar una nova oportunitat a un felí i, per l’altra, per alliberar els espais de la gatera per noves entrades d’animals rescatats. 

Ser responsables

Des de la Xarxa Gatera, entitat que gestiona l’espai del centre d’acollida d’aquests animals, Lídia Esparreguera ha demanat una major conscienciació de les persones a l’hora de fer-se càrrec d’una mascota. Reclama responsabilitat per tenir cura dels animals i que s’identifiquin amb xips perquè si es perden es puguin retornar als propietaris. També explica que els animals s’han d’esterilitzar.

El major increment d’abandonament podria tenir de rerafons el nou protocol del servei i la millora de les instal·lacions que podria haver provocat que les persones que es desprenen dels animals pensin que els gats seran capturats aviats i estaran en bones mans fins que trobin una persona que els adopti. Però no sempre és així, molts gats s’amaguen i poden passar dies al carrer, espantats, patir cops, ser atropellats o agafar alguna malaltia.

Deixar-los en una colònia controlada tampoc és una bona decisió, perquè el animals que hi viuen, poden no acceptar-lo.

Les dades

Segons dades facilitades per l’Ajuntament, aquest any i fins el 14 de juliol, s’han recollit 120 gats a Girona. D’aquests, un total de 23 es van trobar morts o van morir posteriorment; quatre es van retornar al propietari tres van ser retornats a una colònia controlada. Actualment se’n mantenen 29 a les instal·lacions del centre d’acollida, dinou en residències privades i tres es troben en observació al centre veterinari. La resta han estat adoptats o es troben en acollida temporal. 

A banda, s’ha de tenir en compte que algunes associacions animalistes també gestionen casos concrets que els hi arriben directament en habitatges particulars.  

En tot l’any passat, es van recollir un total de 186 gats. El 2021 van ser 188; el 2020, van ser 157; el 2019, 172; i el 2018, 135. Si la dinàmica del 2023 segueix, se superaran totes les xifres dels anys anteriors.

Més del 90% dels gats que arriben als centres d’acollida no porten xip

Un estudi de la Fundació Affinity mostra que és molt baix el percentatge dels animals identificats. Més del 90% dels gats que arriben als centres d’acolliment no tenen microxip, la qual cosa fa impossible localitzar als seus amos per a retornar-los l’animal, si l’han perdut, o per a aplicar-los sanció. L’abandó d’animals està sancionat en el Codi Penal, i en les lleis administratives de les autonomies, però des d’un punt de vista penal quasi no se sanciona.

La baixa identificació dels gats es deu a que molts són fruit de ventrades no desitjades, que no s’han pogut registrar. 

Subscriu-te per seguir llegint