La calor extrema actua com a detonant dels trastorns mentals

Les altes temperatures augmenten el risc de suïcidi i provoquen més descompensacions

L’angoixa, l’ansietat i els trastorns de conducta alimentària són altres patologies que creixen

El canvi de rutines i l’insomni, factors clau per a la inestabilitat

El termòmetre d’una farmàcia gironina, aquest estiu.

El termòmetre d’una farmàcia gironina, aquest estiu. / Marc Martí Font

Beatriz Pérez/Laura Teixidor

Les onades de calor, cada cop més freqüents i intenses a l’estiu, augmenten els brots psicòtics i agreugen els trastorns de salut mental. No només els canvis lumínics i de temperatures habituals de l’arribada de la primavera o la tardor, sinó també les temperatures extremes de l’estiu afecten aquest col·lectiu.

«S’ha vist que, quan s’incrementa molt la temperatura, hi ha més episodis d’alteracions de la conducta, com ara brots psicòtics, i més descompensacions de trastorns que ja havien debutat prèviament», certifica el cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Narcís Cardoner. A més, a l’estiu també augmenten el risc de suïcidi i els trastorns de la conducta alimentària (TCA) a causa de l’exposició més gran del cos, com adverteix l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya (Acab).

El doctor Cardoner adverteix que, en èpoques d’un increment «significatiu» de temperatures, hi pot haver «descompensacions» en pacients que ja patien trastorn mental. «Hi ha més ingressos psiquiàtrics o gent que fa una consulta urgent per aquest tipus de problemes», adverteix aquest psiquiatre. La calor, quan es manté al llarg del temps, provoca dificultats per agafar el son, i aquesta manca de son incrementa, alhora, el risc que es produeixin descompensacions.

«Hi ha canvis emocionals, la gent està més cansada, irritable, i hi ha més conductes agressives. Tot això passa durant pics mantinguts d’altes temperatures», adverteix aquest psiquiatre, que a més apunta que les onades de calor també afecten les persones «fràgils», és a dir, persones d’edat avançada amb problemes de salut. «Aquests augments de temperatura poden provocar problemes físics, deshidratació, cosa que fa que les persones grans pateixin canvis conductuals». Així, la «demència» és un estressor que pot provocar canvis conductuals quan es barreja amb la calor extrema. «No hi ha una única explicació sobre aquest fenomen, que té múltiples causes. Però està objectivat», diu Cardoner.

En un hospital com el de Sant Pau, hi ha un augment general de les urgències generals durant les onades de calor, entre les quals hi ha les urgències psiquiàtriques. «Les pujades de temperatura són una situació de risc global. L’any passat per exemple [Barcelona va viure tres onades de calor administrativament declarades l’estiu del 2022] hi va haver un increment significatiu d’urgències a nivell global, però no només per salut mental», assenyala aquest psiquiatre.

Més trastorns alimentaris

L’estiu i l’exposició del cos, més que no pas la calor en si, també augmenten els trastorns de la conducta alimentària (TCA). Cada setembre l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya (Acab) veu un pic d’usuaris pels estralls de l’estiu. «Quan arriba l’estiu ens posem menys roba o anem amb roba més lleugera, el cos es mostra més, la gent va a la platja... i veiem pics d’ansietat i conductes restrictives, compensatòries», apunta la directora d’Acab , Sara Bujalance.

Així, adverteix que «es disparen» els TAC, igual que l’«angoixa i l’ansietat». Però no és exactament a l’estiu quan hi ha «més demanda d’ajuda», sinó a la tornada, el setembre i l’octubre. «Durant la pandèmia vam veure un increment molt elevat. La demanda d’ajuda a l’associació augmenta entre un 20 i un 25% el setembre i l’octubre», assenyala. I encara que la situació ha millorat respecte a l’època prepandèmica, quan la covid-19 va disparar els TCA, la societat segueix «arrossegant» els trastorns alimentaris que es van agreujar amb el coronavirus.

«Encara atenem molts més casos que el 2020. Ens mantenim en un nombre molt superior al del 2018 i 2019. Seguim atenent aproximadament el doble de casos que llavors. Encara estem molt amunt i no hem baixat als números prepandèmics», adverteix Bujalance.

També hi ha una relació entre les elevades temperatures i el risc de suïcidi. A més, hi ha estudis que constaten que les onades de calor desencadenen trastorns bipolars i demències. 

En el cas concret dels joves, algunes publicacions assenyalen que, amb les temperatures extremes, els nens i els adolescents pateixen més trastorns depressius i trastorns bipolars, i els adults joves, més trastorns psicòtics. Els psiquiatres també veuen alteracions d’aquest tipus amb l’arribada de la primavera, però no tant per la calor sinó pel canvi de llum. «A la primavera veiem més trastorns bipolars i maníacs, però pel canvi de llum. És diferent. La calor provoca més desequilibris a la serotonina», diu el psiquiatre Muñoz-Samons.

El canvi de rutines i l’insomni, factors clau per a la inestabilitat

El cap de la Unitat de Psiquiatria d’Aguts i Urgències Psiquiàtriques de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Salt, Domènec Serrano, explica que «ja d’entrada, la calor provoca irritabilitat a tothom; tendim a anar a dormir més tard i hi ha dificultats en el dia a dia per l’insomni i el canvi d’hàbits; és per això que en persones que pateixen alguna malaltia mental hi ha més risc de recaigudes», admet, tot i que concreta que també hi tenen a veure molts altres factors.

El psiquiatre Domènc Serrano, en una imatge d’arxiu.

El psiquiatre Domènec Serrano, en una imatge d’arxiu. / IAS

Remarca que la gent gran i amb patologies d’aquest tipus encara són més vulnerables. «Hi ha risc que no s’hidratin prou i això pot comportar que empitjorin i que aparegui una nova malaltia».

Per altra banda, també hi ha risc en persones que tenen addiccions a substàncies, sobretot a l’alcohol. «A l’estiu se surt més, ve més de gust prendre begudes refrescants a les terrasses i això pot comportar recaigudes a begudes alcohòliques; hi ha més estímuls i més relaxació», concreta.

Finalment, en el cas de persones que prenen fàrmacs, hi pot haver risc d’algun desajust a causa de la calor i que hi hagi efectes adversos. A més, n’hi ha de més sensibles pel que fa a efectes secundaris. Malgrat tot, matisa que aquestes alteracions no són gaire freqüents.

Subscriu-te per seguir llegint