El 40% d’infermeres que treballen a l’UCI atenen més de dos pacients

Tot i que a Girona es compleix la ràtio màxima recomanada, la presidenta del Col·legi lamenta que hi hagi sobrecàrrega a altres centres

L’UCI pediàtrica de l’hospital Trueta en una imatge d’arxiu.

L’UCI pediàtrica de l’hospital Trueta en una imatge d’arxiu. / ICS Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Quatre de cada deu infermeres que treballen en una Unitat de Cures Intensives (UCI) d’hospital afirmen tenir més de dos pacients a càrrec seu, segons una enquesta realitzada pel Sindicat d’Infermeria, SATSE. Diferents organismes internacionals apunten la necessitat de dotar les UCIs amb una ràtio d’una infermera per cada pacient.

La ràtio d’infermeria és un dels factors fonamentals que s’ha relacionat amb la morbimortalitat i la seguretat dels pacients a l’UCI i existeixen nombrosos estudis que assenyalen que una ràtio insuficient d’infermeres compromet la seguretat del pacient.

L’enquesta va preguntar per la situació existent en els diferents torns de treball de les infermeres. En el cas del torn de matins, un 34,67% dels professionals consultats va assegurar tenir més de dos pacients. 

Per part seva, un 63,79% va indicar tenir dos pacients assignats i un 1,53% un sol pacient.

En el cas de treballar en el torn de tarda en una UCI, un 39,66% de les infermeres té més de dos pacients. En aquest cas, el 58,81% indica tenir dos pacients assignats, mentre que un 1,53% té un sol pacient.

En el torn de nit s’incrementa el percentatge d’infermeres que tenen a càrrec seu a més de dos pacients fins al 46,17%. El 52,49 per cent de les infermeres enquestades afirma tenir dos pacients, mentre que 1,34 per cent té un sol pacient.

El sindicat incideix que diferents organismes internacionals demanen dotar les UCIs amb una ràtio d’una infermera per pacient i, fins i tot, recomanen que hi hagi dues infermeres per cada persona en aquelles unitats on els pacients són especialment sensibles i requereixen cures de molt alta complexitat.

El sindicat Satse lamenta que el dèficit comporta menys seguretat en els pacients

El propi Ministeri de Sanitat assenyala, en l’informe Unitat de Vigilància intensiva. Estàndards i recomanacions, que les UCIs de nivell assistencial II (molt especialitzat) i III (altament especialitzat) haurien de tenir un pacient per infermera. La majoria de les UCIs espanyoles s’emmarquen dins d’aquests dos nivells assistencials.

SATSE subratlla que aquestes dades evidencien la necessitat de reforçar les plantilles d’infermeres existents en aquest tipus d’unitats, ja que les persones ingressades requereixen una major atenció i cures complexes. «La salut i seguretat dels pacients ha de ser el primer i, per a això, es requereix un número suficient i adequat d’infermeres en tots els torns», apunta.

Sobre aquest tema, el sindicat recorda que la Llei de Seguretat del Pacient, que es troba pendent de tramitació en el Congrés dels Diputats, pretén garantir la seguretat assistencial en els centres sanitaris i sociosanitaris de tot l’Estat, a través d’una assignació màxima de pacients per cada infermera.

L’enquesta de SATSE s’ha realitzat a un total de 6.260 infermeres de totes les comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla. L’objectiu del sondeig ha estat obtenir una «radiografia» actualitzada de la realitat que es viu als hospitals (UCI i plantes d’hospitalització) quant al nombre de pacients que atén una infermera.

Girona compleix la ràtio

Pel que fa a l’hospital Trueta, que és el que concentra la majoria de llits d’UCI a Girona, tant el sindicat com la presidenta del Col·legi d’Infermeres gironí, Lluïsa Garcia, asseguren que la ràtio mínima es compleix i, per tant, cada infermera atén dos pacients. A més, Garcia afegeix que aquesta ràtio també es compleix a l’hospital Santa Caterina

La presidenta del col·legi professional lamenta que el fet que hi hagi altres punts on aquest topall se superi és «greu», ja que una UCI presenta «molta complexitat» i, com a conseqüència, «es posa en risc la seguretat del pacient». És per això que reivindica que es regularitzi el percentatge de pacients per professional.

Finalment, Garcia remarca que és «preocupant» la manca de professionals en tot el sector, fet que dificulta la cobertura de places per jubilacions o vacances.