L’Ajuntament de Banyoles es preocupa per la caiguda de la natalitat en els últims anys

Des del consistori consideren que pot afectar en l’àmbit escolar, però també en l’educació no formal, com clubs esportius o entitats culturals

Imatge d’arxiu d’un grup de nens d’una escola de Banyoles.

Imatge d’arxiu d’un grup de nens d’una escola de Banyoles. / ANIOL RESCLOSA

Ariadna González

Tal com expliquen des de Ràdio Banyoles, l’Ajuntament de la capital del Pla de l’Estany porta des del 2010 actualitzant, periòdicament, un estudi demogràfic per poder veure com evoluciona la població de la ciutat amb el pas dels anys. Fins al moment, durant aquest 2023, hi ha hagut 71 naixements. Es tracta d’una xifra de natalitat que continua caient.

Aquesta tendència a la baixa es pot veure en els índexs dels últims anys, ja que han anat disminuint progressivament: 185 en el 2018, 179 el 2019, 178 al 2020 i 152 en el 2022. En canvi, fa 10 anys la xifra pujava fins als 248 naixements. El regidor d’Urbanisme i Activitats, Jordi Congost, va explicar a Ràdio Banyoles que aquesta situació amoïna l’ajuntament, tant als polítics, com als tècnics, als caps d’àrea i als serveis. A més, el regidor va afegir que no només preocupa «per qüestions escolars sinó també de manteniment dels serveis públics que tenim, inclús també per poder mantenir aquesta activitat d’educació no formal a la ciutat, el que són els clubs esportius, les entitats culturals...».

Una tendència compartida

Aquest corrent majoritari de la natalitat no només està succeint a Banyoles sinó que, segons les dades de l’Idescat, és una tendència recurrent a la resta de comarques gironines i a Catalunya en general.

Segons les dades provisionals de l’Idescat del 2022 a la província de Girona els naixements van disminuir en un 2,8%, és a dir, van passar de 5.978 l’any 2021 a 5.813 en el 2022. A Catalunya les dades també mostren una disminució, tot i que en aquest cas amb un percentatge menor que el de Girona, d’un 2,3% amb relació a les dades definitives de l’any anterior. Això suposa que durant l’any 2021 hi va haver 57.634 naixements, mentre que en el 2022 la xifra va disminuir a 56.316.

De fet, a les comarques gironines són els naixements de mares estrangeres els que sostenen els índexs, i en municipis com Salt i Lloret de Mar, superen el 50%.