Els gironins patiran l’onada de calor fins divendres

A la matinada de dilluns, Portbou va registrar la temperatura nocturna més elevada de Catalunya, copsant els 32,3 graus

Durant el dia, a Espolla els termòmetres van marcar màximes de 41,7 graus

Una dona ventallant-se mentre passeja per la Rambla de Girona, en una imatge d'arxiu.

Una dona ventallant-se mentre passeja per la Rambla de Girona, en una imatge d'arxiu. / ACN

Sergi Batlle

Dins el marc de la quarta onada de calor que ha assolat el territori espanyol d’ençà de l’estiu i la primera que incideix directament a Catalunya, la província de Girona va registrar ahir pics màxims de temperatura entre les 12:00 h i les 18:00 h. Lluny de minvar, la matinada de dilluns va ser de mal dormir a tota la demarcació, excepte algun punt de la Selva, van superar els 25 graus (el mínim a partir del qual es descriu una nit tòrrida) i a Portbou es va registrar el que es considera nit roent (temperatura superior als 30 graus), copsant valors de 32,3 graus de matinada. 

Segons dades d’ahir del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), alguns municipis gironins van arribar -i superar- els 40 graus. A l’Alt Empordà, Espolla va arribar a màximes de 41,7 graus (la més alta de Catalunya) i Cabanes va copsar els 40,4 graus. A altres municipis de la zona, tot i no superar la barrera dels 40 graus, les màximes es van fregar a aquests valors com el cas de Darnius (39,9) Castelló d’Empúries (38,9) o Navata (38,7).

Al Baix Empordà les màximes van ser lleugerament inferiors que a l’Alt Empordà, tot i això, es van mentir properes als 35 graus. De les localitats que disposen d’estacions meteorològiques, les màximes més altes es van captar a la Tallada d’Empordà (37,5) i a la Bisbal d'Empordà (35,7).

També proper a aquestes temperatures es van trobar Girona (39,8), Cassà de la Selva (39,7), Fornells de la Selva (39,2) i Banyoles (38,8).

Excepcionalitat nocturna

La temperatura més excepcional va ser la nocturna, sobretot a l’Empordà on les mínimes van estar per sobre dels 25 graus. La més alta, van ser els 30,3 graus de mínima de Portbou. Tot i que es tracta de valors molt inusuals, l’estació de Portbou ja havia mesurat alguna mínima encara més alta. Va ser el 4 d’agost de 2018 quan al municipi va tenir una mínima de 31,0 graus. Tot i això, segons apunta el Meteocat, és probable que la matinada de dilluns se superessin rècords de temperatura mínima elevada a diverses estacions del país. 

Més dies de calor

L’onada de calor registrada durant el cap de setmana a Girona es continuarà prolongant, com a mínim, fins divendres. Durant aquests dies, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) alerta de perill de calor, especialment a la zona del prelitoral, amb màximes al voltant dels 40 graus a tota la demarcació. 

A la zona del prelitoral i a la capital de la província, s’espera que les temperatures màximes arribin als 39 graus durant gran part del dia. Segons les previsions de l’Agència Meteorològica Estatal (Aemed) les màximes començaran a patir de les 13:00h i persistiran fins a les 21:00h. Tot i que la calor s’atenuarà lleugerament quan es pongui el sol, persistirà i arribarà als 27 graus. 

Als Pirineus la temperatura tampoc minvarà. Segons l’Aemed, les màximes arribaran als 36 graus i puntualment podran copsar els 37 graus a les valls del sud. La calor, però, pot anar acompanyada de tempestes. L’Agència indica que hi pot haver risc de tempestes de les 16:00h fins a 21:00h.

Els episodis de calor que tenen lloc aquesta setmana no es caracteritzen per una temperatura alta molt elevada, sinó per la seva continuïtat en el temps i la seva extensió. Segons apunta Gerard Tauler, observador de la xarxa meteorològica de Catalunya, aquesta calor durant tants dies seguits es deu a l’acumulació de calor de la superfície. «Cada dia que passa la terra rep més radiació solar, acumula més escalfor i, per tant, les temperatures són més altes» explica l’expert. A tot Catalunya, es preveuen temperatures màximes entre 35 i 40 graus en general, localment per sota a punts del litoral, i puntualment per sobre a Ponent. A banda, la temperatura mínima també serà elevada a gran part del territori, amb valors que no baixaran dels 25 graus, especialment al litoral i prelitoral. Cal dir també que els valors extrems de temperatura depenen d’altres factors locals, com poden ser el vent i els núvols.

Canvis dràstics

Aquesta onada de calor tan prolongada es preveu que posi punt final el cap de setmana. «A partir de dissabte, la temperatura canviarà dràsticament» indica Tauler. La principal causa de la baixada de temperatures, segons apunta l’expert, és «una inversió d’aire fred» que es posarà en superfície i que, en entrar en contacte amb l’aire calent, es condensarà formant grans nuvolades. Segons augura l’Aemed, dissabte les màximes a Girona s’atenuaran fins als 37 graus i per diumenge preveu que baixin 5 graus més, fins als 32.