Més d'11.500 famílies gironines gaudeixen del Bo Social elèctric

Endesa incrementa un 55% els beneficiaris d'aquest descompte en la factura de la llum

ACN

Endesa ha incrementat un 55% els beneficiaris del bo social a les comarques gironines en relació amb el 2020, l'any que va esclatar la pandèmia. En aquests tres anys, les llars de la demarcació que compten amb aquest ajut han passat de 7.459 a 11.588 a finals de juliol. Segons detalla la companyia, ser-ne beneficiar-hi redueix entre un 40% i un 80% la factura de la llum dels abonats. Hi poden optar persones en situació de vulnerabilitat, pensionistes, famílies nombroses i monoparentals, beneficiaris de l'ingrés mínim vital o llars especialment afectades per la crisi energètica. De les persones que actualment se'n beneficien, el 43% són vulnerables i la resta presenten una vulnerabilitat severa.

El pas del coronavirus i la crisi energètica ha portat l'administració a impulsar mesures extraordinàries per pal·liar els efectes sobre les llars més vulnerables, que estaran vigents fins al 31 de desembre, impulsant també així el creixement dels beneficiaris del bo social, que s'ha vist reforçat per les renovacions automàtiques l'últim any. En poc més de dos anys i mig (de 31 de desembre del 2020 al 31 de juliol del 2023), Endesa ha sumat al voltant de 4.100 clients beneficiaris del bo social a la demarcació de Girona i, enguany, la xifra se situa en 1.645 famílies més si es compara amb el tancament de 2022.

57% amb vulnerabilitat severa

Del total de llars que compten amb el bo social a les comarques de Girona a tancament de juliol, segons els criteris i descomptes que estableix la normativa estatal, 5.000 són famílies vulnerables i tenen una rebaixa del 65% en la factura de consum elèctric (o del 40% si tenen el bo temporal de justícia energètica), mentre que 6.600 són vulnerables severes i es beneficien d'una reducció en factura del 80%. Uns descomptes que es mantindran fins al 31 de desembre d'aquest 2023.

Dit d'una altra manera, el 43% són considerades vulnerables pel Ministeri i el 57% són vulnerables severes.

Quant a la seva tipologia, el 50% són persones en situació de vulnerabilitat segons criteri de renda, el 44,4% són famílies nombroses i monoparentals, el 3,2% són pensionistes, el 0,8% són beneficiaris de l'ingrés mínim vital i l’1,7% són llars amb baixos ingressos particularment afectades per la crisi energètica. 

A tot Catalunya, Endesa compta amb 133.000 famílies adherides al bo social, un 51% més que el 2020.

Tramitació del bo social

La sol·licitud per convertir-se en beneficiari del bo social poden presentar-se a través del web o l'aplicació d'EnergiaXXI Bono Social, on s'especifiquen els requisits i la documentació necessària per fer la tramitació. El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic és l'encarregat de comprovar el compliment dels requisits econòmics.

Per promoure el bo social, Endesa realitza assessorament a organismes i institucions amb l'objectiu d'arribar a totes les entitats properes al consumidor final. Des de principis d'any, l'energètica ha assessorat una setantena de persones a través dels tallers que ha ofert a Catalunya amb la col·laboració de l'EAPN (European Anti Poverty Network) -que ha delegat a l'associació Vincle- i l'Associació de Ciències Ambientals (ACA).