Dinou ferits en accidentar-se una carrossa de la Festa de l'Estany

Una dona està ingressada a l’hospital en estat greu per un esclafament de vèrtebres

La part escenogràfica muntada a sobre d’un remolc es va desplaçar en un revolt al final de la desfilada

Una de les carrosses que ha participat en la rua de la Fira de l'Estany d'avui, que no és la que ha estat accidentada

Una de les carrosses que ha participat en la rua de la Fira de l'Estany d'avui, que no és la que ha estat accidentada / Blanca Soler

Núria León

Dinou persones que anaven en una de les carrosses que desfilaven les Festes de l’Estany de Puigcerdà han resultat ferides en fallar l’ancoratge que sostenia la part escenogràfica a sobre del remolc on anava muntada. Una de les accidentades té un esclafament de vèrtebres considerat greu i està en observació a l’hospital de Puigcerdà. Si la seva evolució no és positiva serà traslladada a Sant Joan de Déu de Manresa.

L’accident s'ha produït al final de la rua quan, en un revolt sortint de la plaça de Santa Maria, l’estructura escenogràfica de la carrossa de l’associació cultural Som Tribu, que representava un vaixell viking, s'ha desprès parcialment del suport del remolc on estava muntada i s'ha inclinat cap a un costat. En desequilibrar-se la plataforma, 19 persones que hi eren al damunt com a personatges de l’escenografia han caigut i s'han colpejat. D’aquestes, setze van ser ateses per lesions poc importants i van ser i donades d’alta per les quatre unitats dels SEM que hi van acudir. Tres dones presentaven lesions de més consideració. Una d’elles és la que ha estat ingressada amb l’esclafament de vèrtebres.

Anteriorment, a la carrossa Coco se li va desmuntar la part superior sense causar incidents. Els responsables consideren que els dos problemes van tenir relació amb la pluja que va caure de forma insistent ahir a Puigcerdà.

La desfilada de carrosses es va celebrar malgrat que el mal temps i l’esforç va ser premiat pels ciutadans, que van sortir en una quantitat considerable a veure l’espectacle. Acompanyaven les carrosses xarangues i comparses, els gegants i grallers de Vilallobent i les bèsties i dimonis de Puigcerdà.

Enguany han participat en la rua de la Festa de l'Estany 21 carrosses, moltes de les quals han estat de temàtiques cinematogràfiques, com ara els personatges Vaiana i Coco de Disney, la sèrie del Joc del Calamar o Barbie. Cap a quarts de dues del migdia, el recorregut ha finalitzat a la plaça de Santa Maria, on la Vella de l’Estany, acompanyada del Príncep dels Aires, la Princesa de les Aigües, l’alcalde, Jordi Gassió i diferents regidors van obsequiar a tots els participants. Tot seguit, s'han atorgat els premis. Aquest, però, ha estat el primer any que el jurat no ha designat un primer, segon i tercer premi amb dotació econòmica, sinó que ha atorgat trofeus i un premi a la Col·laboració Especial. D’aquesta manera, l’Ajuntament ha donat 1.500 euros fixos a cada carrossa i ha repartit 4.000 euros que abans es destinaven en premis. El trofeu a la carrossa més original ha anat pels Sense Barca sota l’eslògan ‘Sortiu i gaudiu’ que representaven una discoteca mòbil. La mateixa colla es va endur el primer premi l’any passat. La carrossa més artística ha estat per Vikingos en el Caribe, de Som Tribu, la que va patir l’incident. I la més engalanada ha estat la Vaiana de Pas a Pas Gym Dance. El trofeu a la Col·laboració Especial ha estat per la colla Calepic.

A causa de la previsió mmeteorològicai de l’accident de la carrossa, a primera hora de la tarda el consistori ha anul·lat els actes previstos a la tarda, inclosa la desfilada de carrosses nocturna. El piromusical no s'ha cancel·lat. El regidor Jordi Palomino ha aclarit a aquest diari que «per motius logístics és més pràctic que el fem».