L’episodi de tempestes i pluja provoca un descens de fins a 20 graus en només 4 dies

D’un dimecres amb pic de calor amb 42,4 graus registrats a Espolla es va passar a 20 graus el dissabte a la matinada

La pluja va obligar els turistes a treure els paraqigues i a abrigar-se

La pluja va obligar els turistes a treure els paraqigues i a abrigar-se / MARC MARTI FONT

Jesús Badenes

Jesús Badenes

L’episodi de tempestes i pluja del cap de setmana passat ha provocat un descens notable en les temperatures i nombroses incidències arreu de les comarques gironines. Les dades recollides certifiquen una caiguda de més de 20 graus respecte als registres fa només quatre dies enrera. A més els Bombers van registrar nombroses sortides arreu del territori. La majoria d’aquests avisos s’han relacionat amb la retirada d’arbres caiguts, problemes elèctrics, danys a edificis i acumulació d’aigua. Des de dos quarts d’onze de la nit de dissabte fins ahir a les cinc de la tarda els Bombers de la regió de Girona van rebre 38 avisos. L’eipsodi més intens es va produir al matí de diumenge entre les 10 i les 12 del migdia, que va aobligar a fer nombroses intervencions per indidències elèctriques.

El canvi en les temperatures màximes ha estat tan espectacular com les pròpies tempestes. D’un dimecres amb pic de calor amb marques excepcionals, com els 42,4 graus registrats a Espolla, els 42,0 graus a Girona i els 41,7 graus a Anglès, a un escenari gairebé irreconeixible amb els termòmetres marcant xifres ben modestes per contrast, com les màximes de 20,2 graus a Espolla, 20,4 graus a Girona i 20,2 graus a Anglès

Fins i tot a les zones més fredes, com Puigcerdà, la caiguda en els termòmetres ha estat marcada, passant dels 34,0 graus als gairebé frescos 16,7 graus.

Gràfic del balanç

Gràfic del balanç

Cal remarcar a zones més de l’interior com Olot la temperatura màxima de 18 graus es va assolir la matinada de dissabte a diumenge, mentre que durant el dia la temperatura es va quedar al voltant dels 15 graus, amb una caiguda de més 25 graus respecte al migdia de dimecres.

 L’episodi de pluja no només ha portat un esfondrament de les temperatures, sinó també una quantitat significativa de precipitacions. Les dades de pluja acumulada són impresionants, amb registres com els 105,4 litres a Molló, 90,1 litres a Sant Pau de Segúries, 72,5 litres a Sant Joan de les Abadesses i Olot amb 62,5 litres. A les zones costaneres, la situació tampoc ha estat benigna, amb Platja d’Aro assolint 36,6 litres, i Palafrugell amb 38,8 litres de precipitació o Roses on es van arribar als 28 litres.

Les zones de muntanya no van estar exemptes d’aquest fenomen climàtic, amb punts com Núria i Ulldeter que van registrar xifres notables de 63,7 mm i 63,3 mm respectivament.