Girona va superar a l’agost el rècord de morts per la calor

La província va sumar 58 defuncions atribuïbles a les temperatures

Fins ara la dada més elevada corresponia al juliol de l’any passat, amb 57

Banyistes a la platja de Calella de Palafrugell en plena onada de calor.

Banyistes a la platja de Calella de Palafrugell en plena onada de calor. / Marc Martí

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La calor extrema que s’ha viscut aquest agost ha batut el rècord de mortalitat, segons recull el Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària (MoMo), un dispositiu del Ministeri de Sanitat que observa quants espanyols moren cada dia i compara aquestes xifres amb allò que seria esperable. D’aquesta manera, l’agost ha deixat un total de 58 defuncions atribuïbles a la calor, la xifra més elevada des del 2015, quan es comencen a comptabilitzar.

I és que el mes d’agost ha estat un dels més càlids, amb temperatures superiors al mes de juliol, i que van assolir el pic màxim durant l’última onada de calor, que va afectar bona part del país, del 23 al 29 d’agost. De fet, la majoria de defuncions es concentren entre el 20 i el 29 d’aquest mes, amb un total de 41. El dia que n’hi va haver més va ser el 25, amb sis.

A més, les temperatures mínimes han estat especialment elevades, i s’han incrementat les conegudes com a nits tòrrides, per sobre dels 25 graus. Aquestes temperatures extremes, segons els experts, passen factura a la salut i poden provocar la mort per cop de calor o deshidratació en persones vulnerables, sobretot persones grans o amb patologies prèvies.

De fet, la majoria de persones traspassades per les elevades temperatures tenien més de 65 anys, en concret, 51 en total. Tot i això, des d’edats inferiors també n’hi ha, ja que n’hi ha tres de registrades en persones d’entre 15 i 44 anys i inclús una en la població d’entre 0 i 15 anys. En total, la xifra de l’agost més que duplica la del mateix mes de l’any passat, quan n’hi va haver 24; mentre que el 2021 va ser de 17; el 2020, 7; el 2019, 1; el 2018, 34; el 2017, 23; el 2016, 8 i el 2015, 3.

Per altra banda, la xifra també és la més elevada dels últims anys si fem referència al juliol. Aquest últim n’ha registrat 19; l’any passat, 57 ­-que és l’anterior rècord fins ara-; el 2021, 12; el 2020, cap; el 2019, 22; el 2018, 5; el 2017, 2: el 2016, 9 i el 2015, 19.

Seguidament, a diferència de l’any passat, el juny no ha sigut excepcionalment càlid. De fet, només hi va haver una mort atribuïble a la calor, mentre que l’any passat el nombre es va enfilar fins a les divuit persones. El 2021 n’hi va haver cinc i, fa tres anys, cap. En el 2019 se’n van produir quatre i la resta d’anys fins al 2015, cap.

Finalment, si sumem els decessos del juny, juliol i agost, n’hi ha hagut 78 en total, mentre que l’any passat n’hi va haver 99. D’aquesta manera, si es mira l’estiu en global, el de l’any passat va deixar més defuncions.

Excés per totes les causes

El Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària també evidencia que la calor no ha sigut l’únic motiu d’excés de mortalitat viscut a l’agost. En concret, s’ha produït un excés de 76 morts i, d’aquestes, 58 s’atribueixen a les altes temperatures. El registre fa un càlcul i una comparativa d’allò esperat amb les dades reals. Els experts n’havien estimat unes 527, però n’hi ha hagut 603.

Un augment similar, per sobre de la normalitat, també s’ha viscut els dos últims anys, mentre que els anys anteriors la xifra es mantenia més o menys dins la mitjana i, en alguns casos, inclús hi havia un retrocés. Una de les principals causes a què s’atribuïen la resta de morts altres anys era la covid-19, ja que hi havia un repunt de casos degut a alguna de les onades de la pandèmia.

Les morts a Espanya també es disparen amb 1.991

El mes d’agost finalitza amb la pitjor dada per morts associades a la calor també a Espanya. Segons el Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària, l’excés de mortalitat per les altes temperatures es va disparar, amb 1.991 morts. És gairebé el triple de les defuncions que es van registrar al juliol, amb 679 morts. Si a aquests dos mesos afegim el mes de juny l’estimació global de l’estiu pujaria a 2674 morts associades a la calor extrema. En general, l’excés de morts per temperatrues extremes no ha parat de créixer des del 2015.

Subscriu-te per seguir llegint