Les dones estan menys satisfetes amb el seu estat de salut que els homes

De mitjana més del 80% considera que és excel·lent, molt bo o bo mentre que un 16% creu que és regular o dolent

El 25,9% de la població gironina té assegurança privada particular, xifra que es manté estable en els últims anys

L’entrada del centre sanitari Güell en una imatge d’arxiu.

L’entrada del centre sanitari Güell en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Els resultats de l’última enquesta de Salut de Catalunya 2021-2022 determinen que les dones estan menys satisfetes que els homes amb el seu estat de salut. Tot i que, en general, de mitjana més del 80% considera que és excel·lent, molt bo, hi ha certes diferències per sexe; i és que en el cas dels homes el percentatge s’eleva fins al 86% i, en les dones, se situa en el 80%.

Les enquestes de salut per entrevista són l’instrument d’elecció per a obtenir informació de la població referent a aspectes subjectius relacionats amb la salut i morbiditat percebuda, les conductes relacionades amb la salut, la salut mental, l’ús de serveis sanitaris o la realització de pràctiques preventives, entre d’altres.

Un dels principals avantatges d’aquesta tipologia d’enquestes de Salut és que proporcionen informació sobre les persones que no utilitzen els serveis sanitaris i, per tant, es pot tenir coneixement d’alguns hàbits de tota la població, almenys de forma aproximada.

Per altra banda, un 15,8% dels gironins entrevistats consideren que tenen un «excel·lent» estat de salut, segona xifra més alta després de la població de la Regió Sanitària Metropolitana Sud, que és 16,3%, i dos punts per sobre de la mitjana catalana. Seguidament, un 28,8% considera que és «molt bo», dada que se situa menys d’un punt per sota de la mitjana catalana. Seguidament, el 39% considera que és «bo», més de dos punts per sobre la mitjana catalana.

En una posició més baixa, el 13% creu que és regular, dada similar a la de la resta de Catalunya i, per últim, un 3,4% considera que és dolent, un punt per sota de la mitjana catalana i segona xifra més baixa després de Lleida. 

L’autovaloració de l’estat de salut combina l’experiència subjectiva de malalties agudes i/o cròniques, fatals i no fatals i també sensacions com sentir-se esgotat. L’estat de salut percebut és un indicador relacionat amb la informació i la percepció de la persona enquestada que, alhora interfereix molt poc amb els símptomes i les interpretacions mèdiques. A més, aquest indicador és un predictor de la mortalitat.

La diferència s’accentua en la salut mental; el 16% de dones té depressió, mentre que en els homes és el 9%

Vinculat a l’estat de salut, el mateix apartat de l’enquesta pregunta sobre l’estat de diverses malalties a la població seleccionada, des de patologies cròniques com la diabetis, al·lèrgies o diversos dolors, fins a altres situacions com el colesterol alt, la pressió, l’estat de dents i genives, incontinència urinària i ictus, entre d’altres. També hi ha malalties de salut mental com la depressió i l’ansietat. 

De fet, on més s’accentua la diferència entre homes i dones és en les malalties de salut mental. En el cas de la depressió, un 9,3% d’homes afirmen tenir-ne, mentre que en el cas de les dones el percentatge és del 15,8%. Respecte a l’ansietat, és present en el 10,6% d’homes i el 17,7% de dones. Per altra banda, en el cas dels trastorns mentals, el percentatge és més elevat en homes (3,6%) que en dones (1,4%).

Estabilitat en les mútues

Després de l’augment d’afiliacions a mútues ocasionat per la pandèmia, en els darrers anys el percentatge de gironins amb assegurança privada particular s’ha estabilitzat. D’aquesta manera, l’any passat el 25,9% de gironins en tenien, xifra similar a la de l’any anterior. 

La modalitat de serveis sanitaris més usada en l’últim any a Girona ha sigut el públic, amb un 72% del total; seguit de la mútua d’empresa o individual, amb un 14,7%. El grau de satisfacció dels serveis sanitaris utilitzats el darrer any és «molt satisfet» en el 36,7% de casos, «satisfet», en el 54,1%, «insatisfet» en el 6,3% i «molt insatisfet», en el 2,9% del total.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES