Fisioterapeutes denuncien l’increment d’intrusisme professional a les consultes

Reivindiquen una major presència de la fisioteràpia en el sistema públic i la millora de condicions laborals

Una fisioterapeuta fent rehabilitació a un pacient

Una fisioterapeuta fent rehabilitació a un pacient

DdG

El Col·legi de Fisioterapeutes ha engegat diverses iniciatives per lluitar contra l’intrusisme professional, entre les quals hi ha la divulgació a la ciutadania per tal que la fisioteràpia sigui cada cop més coneguda i els ciutadans tinguin eines per saber que la fisioteràpia només pot ser impartida per persones graduades i col·legiades. A part d’aquesta tasca de divulgació, el Col·legi també disposa d’un grup de treball específic contra l’intrusisme per tal de treballar en aquelles eines que puguin ajudar a combatre’l.

Aquest any gairebé 400 fisioterapeutes s’han incorporat a l’Atenció Primària i Comunitària del sistema públic de salut. Aquesta incorporació era una reivindicació llargament perseguida pel Col·legi i els professionals. Segons el degà Aiguadé, «la incorporació és evidentment molt positiva, ens omple d’orgull veure que se’ns escolta però, a la vegada, hem de seguir guanyant presència en espais clau del sistema de salut per aconseguir l’accés directe. Qualsevol ciutadà hauria de poder demanar hora per al seu fisioterapeuta, aquest és el nostre objectiu perquè sabem que és bo per al sistema, per eficiència i estalvi i, evidentment, per a la societat».

Dia Mundial dedicat a l’artritis

El Dia Mundial de la Fisioteràpia, que es commemora avui, s’ha dedicat enguany a l’artritis. Es tracta d’una inflamació aguda o crònica de les articulacions amb símptomes com dolor, inflor, rigidesa i envermelliment, que poden reduir funcionalitats i destresa. Pot afectar persones de totes les edats i condicions físiques, fet que a vegades no es té prou present. Sigui quin sigui el tipus d’artritis, cal mantenir-se físicament actiu i optar per hàbits de vida saludables. Des del Col·legi consideren que la fisioteràpia és essencial per augmentar la força, resistència, mobilitat i nivell d’activitat; trobar l’equilibri entre descans i activitat i controlar el dolor, entre altres aspectes.