La Diada 2023, a Girona: «Perquè pugui sortir al carrer tothom que vulgui»

Per segon any consecutiu, la plataforma Girona Vota organitza diversos actes a Girona que es presenten com a alternativa a la manifestació de Barcelona, sense fer-li competència

Manifestació de la Diada de Catalunya a Girona, l’any passat.

Manifestació de la Diada de Catalunya a Girona, l’any passat. / Aniol Resclosa

María Domínguez Trijueque

L’esdeveniment central en què el moviment independentista celebrarà enguany la Diada nacional de Catalunya és, com cada any, la manifestació organitza l’ANC a Barcelona. Però per tots aquells que no vulguin o no puguin desplaçar-se fins a la capital catalana, a Girona també es pot celebrar l’onze de setembre. 

Els actes i la programació seguiran la mateixa línia dels últims anys. «L’any passat ja va ser exitós, i aquest any ho tornarem a fer» explica Núria Giol, presidenta d’Òmnium Cultural al Gironès i membre de Girona Vota, la plataforma unitària que agrupa diferents entitats i partits independentistes i s’ha encarregat de l’organització de la Diada nacional a la ciutat. «Girona sempre ha tingut una tradició forta de mobilitzacions, però amb les mobilitzacions massives dels últims anys s’havia deixat de fer», continua Giol. En aquest sentit, la voluntat, compartida per la vintena d’entitats que conformen Girona Vota estan d’acord i creuen que cal oferir alternatives a la ciutat.«Ho fem perquè que tothom pugui sortir al carrer, i no cal anar a Barcelona si no es vol. Així, la gent que es queda, que és molta, també pot reivindicar-se».

L’ANC organitza aquesta diada amb els colors blau i daurat «de la bandera europea», i sota el lema «Via Fora!»

La celebració a Girona començarà aquesta nit a dos quarts de 10 de la nit, a les escales de la Catedral, amb la Marxa de les Torxes, un acte que també es viurà a diferents localitats catalanes i enguany Òmnium organitza la seva la setzena edició a Girona.

Laia Martín presentarà l’acte inicial d’aquest vespre, que obrirà amb l’actuació musical de Nasi Marco i prosseguirà amb un reconeixement als 25 anys de l’Ateneu 24 de juny. La lectura del manifest a càrrec de l’expresident Quim Torra donarà peu a l’inici de la Marxa, que començarà a dos quarts d’11 de la nit aproximadament i farà un recorregut pels carrers del Barri Vell amb l’ambientació de Fal·lera Gironina i Diables de l’Onyar. L’arribada serà a la plaça del Vi, on es clourà l’acte amb el Cant d’Els Segadors i l’encesa del peveter. Per acabar, els Diables de l’Onyar oferiran un breu castell de focs. Les torxes es podran comprar durant tot el dia d’avui a la plaça de la Catedral i tenen un preu de 3 euros.

Pel que fa als actes de la Diada, la programació de demà onze de setembre comença a les 11 del matí amb l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament. Enguany se celebrarà per primer cop a la plaça de Catalunya, amb l’objectiu de fer-lo «més popular i festiu» i perquè en pugui gaudir més gent. En els últims anys, la commemoració s’havia portat a terme al Pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona i al claustre de la Diputació de Girona.

Sortida d'autobusos cap a Barcelona, l'any passat.

Sortida d'autobusos cap a Barcelona, l'any passat.

A partir de les 12 del migdia, a la plaça del Vi, tindrà lloc l’acte L’11 a les 12, que coorganitzen l’ADAC, El Forn i l’Ateneu 24 de Juny i el presentarà Julieta Cortina. Comptarà amb una actuació de Nasi Marco i donarà veu als represaliats Carla Costa i Òscar Campos, que llegiran un manifest. Per acabar, la Coral de l’ADAC interpretarà dues peces musicals. «Aquest any tot va una mica més lligat» explica Giol, fent referència al fet que aquest L’11 a les 12 torna a l’horari habitual, just després de l’acte institucional de l’ajuntament. «El que tingui la inquietud de participar, li posem més fàcil», continua. 

La programació de les celebracions de demà continuarà amb la manifestació de la tarda. Començarà a les 17:14h a la plaça del Vi i farà un recorregut per la ciutat passant per davant de la Generalitat i la subdelegació del govern espanyol per finalitzar a la plaça de la Independència, on es tancarà amb una llegida de manifest. I allà mateix, a les 19h començarà el fi de festa musical organitzat per l’ajuntament, amb el concert del grup La Fera Ferotge, un quartet que versiona les cançons d’Ovidi Montllor. 

També des de Girona sortiran diversos autocars per facilitar l’assistència als actes de la capital catalana, tal com s’ha fet en les celebracions dels últims anys. «Intentem dinamitzar i animar la gent que hi hagi una bona assistència a Barcelona, si algú no pot assistir a Barcelona també hi ha manifestació aquí a Girona» apunta Josep Vila, coordinador de l’ANC a Girona. L’ANC gironès i l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC) organitzen els autobusos que surten de Girona ciutat, que tenen un cost de 10 euros. La sortida serà des de l’aparcament del pavelló de Fontajau, a les 13:30h, i l’hora de tornada dependrà de la previsió dels actes que faci l’organització, però es preveu que sigui al voltant de dos quarts de vuit, un cop acabada la manifestació. El nombre d’autocars depèn de les inscripcions, que es podien fer a través d’un formulari per internet. L’any passat van sortir set autocars de Girona ciutat.

L’ANC organitza aquesta diada amb els colors blau i daurat «de la bandera europea», i sota el lema «Via Fora!»

Pel que fa a la manifestació a Barcelona, també començarà l’hora simbòlica de les 17.14 h. Aquest any arrencarà des de quatre punts de trobada separats, cada un amb una reivindicació concreta: per la sobirania (sortint de Doctor Letamendi), per la llibertat (de Ciutat de la Justícia), per la llengua (Escola Proa) i pel país (Estació de Sants). Aquestes quatre «columnes per la independència» es trobaran a la plaça d’Espanya, on tindrà lloc l’acte final, presentat per l’activista i membre d’Octuvre Albano-Dante Fachín, i per l’escriptora i editora Iolanda Batallé. A més dels parlaments, inclourà l’actuació del grup Fetus, autors d’Au, Jovent!, la cançó d’aquesta Diada. L’ANC organitza aquesta diada amb els colors blau i daurat «de la bandera europea», i sota el lema «Via Fora!», un crit d’alarma medieval, per «fer saber que no s’ha acabat res i que l’independentisme continua més viu que mai».

L’actitud dels organitzadors és positiva i Núria Giol creu que hi haurà més gent que l’any passat, «perquè sembla amb això de l’amnistia, la gent es comença a il·lusionar». Així i tot, caldrà esperar a demà per veure exactament com és la celebració d’aquest any.

#ElMeuAccent: el cartell que ha triomfat a xarxes

Cada any, per escollir el cartell que representi la imatge institucional de Diada nacional de Catalunya, la Generalitat organitza un concurs. El guanyador d’aquest any ha estat Palouzié Studio, amb una proposta dedicada a la llengua catalana i la seva diversitat. Amb el lema «Una llengua, molts accents», el cartell fa servir tres «geosinònims» de la paraula vermell per dibuixar les quatre barres de la senyera sobre un fons groc: roig, grana i carmesí. A part del cartell principal, també s’han publicat diferents «versions i creativitats».

La campanya d’enguany s’ha completat amb una web (elmeuaccent.cat) que permet als usuaris fer la seva pròpia versió del cartell, els quals la Generalitat ha animat a compartir amb l’etiqueta #ElMeuAccent. 

Tot i que la campanya ha rebut crítiques sobre el disseny i el concepte, en general ha estat ben rebuda a les xarxes socials. A Twitter s’ha compartit especialment i una de les versions més repetides ha girat al voltant de l’amor, amb les paraules «t’estimo, t’estim, t’estime, t’estimi». «Està tenint molt recorregut, em surten exemples a la cronologia constantment (i amb diferents tons i intencionalitats)» comentava en un Tuit l’usuari @martiodriozola. «A jutjar per l’ús que se n’està fent a les xarxes, ha aconseguit arribar a la gent», afegia. És una opinió compartida, i un altre usuari no dubtava a afirmar que ha estat «un encert a nivell comunicatiu». 

Tampoc ha faltat el toc d’humor, i no sorprèn, perquè el format facilita la creació de mems. El Centre de Terminologia de la Llengua Catalana defineix mem com un «contingut de to humorístic, generalment una imatge, una frase o un vídeo, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones». 

Subscriu-te per seguir llegint