La impotència de patir més de quinze atacs de migranya al mes

Un 14% de gironins afirmen patir la patologia o mals de cap freqüents, crisis de dolor que poden durar fins a tres dies seguits i solen estar acompanyats per hipersensibilitat a la llum

Dori Sánchez pateix migranya des que tenia vint anys.

Dori Sánchez pateix migranya des que tenia vint anys. / Cedida

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que un atac de migranya pot ser tan invalidant com la ceguesa o la tetraplegia però gran part de la població que pateix aquesta malaltia se sent estigmatitzada. Així ho afirma l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, que matisa que «la migranya és una malaltia invisible no només perquè no es veuen els símptomes, sinó per la manca de reconeixement per part del nostre entorn».

Les crisis de migranya es caracteritzen per episodis de dolor que poden durar fins a tres dies seguits i que solen estar acompanyats d’hipersensibilitat a la llum, al soroll, a les olors i que empitjoren amb activitat física rutinària com per exemple el sol fet de caminar. A més, els pacients poden tenir nàusees, fins i tot vòmits, i aproximadament un 30% pateixen un fenomen anomenat aura, sent més comú el visual, fet que impedeix llegir, conduir o exercir amb normalitat les activitats quotidianes. Malgrat aquestes xifres, la migranya sol ser banalitzada.

«És molt més que un mal de cap» és una frase que la gironina Dori Sánchez ha hagut de pronunciar reiterades vegades, des que va començar a patir atacs, quan tenia vint anys. «Només els qui patim migranya sabem realment què és, a partir dels cinquanta, els atacs cada vegada eren més dolorosos i duraven entre quinze i divuit dies al mes, era desesperant i sentia impotència perquè no hi havia manera que marxés el mal de cap», explica.

Un dels llocs on ho passava més malament era a la feina. «Intentava aguantar però després de tres dies seguits amb dolor i nàusees havia de marxar a casa i no sortir del llit fins a l’endemà». Sánchez afirma que els seus companys de feina i el seu cap sempre han sigut «molt comprensius», «una sort que no té tothom, perquè com demostres que tens mal de cap?, moltes vegades intentava aguantar i també et sents malament perquè poden pensar que t’ho estàs inventant».

Finalment, Dori Sánchez ha acabat demanant una reducció horària i afirma sentir-se molt millor. A més, la neuròloga li ha canviat de tractament a base d’anticossos injectables i assegura que ha guanyat molt en qualitat de vida. «Actualment tinc entre cinc i vuit atacs al mes, molts menys que abans i quan fa dies que no tinc mal de cap em sento molt feliç; i és que la migranya també t’afecta molt el caràcter i sort que la meva família sempre ha tingut molta paciència, per exemple les meves filles m’havien d’acompanyaral CAP quan em venien atacs a la feina i m’havien d’injectar calmants», recorda.

Afecta un 14% de gironins

Segons la darrera enquesta de Salut, un 14% de gironins de més de quinze anys afirma patir migranya o mals de cap freqüents però un 10,7% està diagnosticat per un professional mèdic. La diferència percentual s’accentua pel que fa al sexe. En el cas dels homes, un 6,8% afirma tenir-ne, mentre que en el cas de les dones el percentatge s’eleva al 21,6%. Pel que fa a pacients diagnosticats, hi ha un 4,5% d’homes i un 16,9% de dones.

Ahir, amb motiu del Dia Internacional de l’Acció contra la Migranya, el ministre de Sanitat va anunciar el compromís d’impulsar un pla estratègic i va destacar la inversió en recerca dels últims anys.

Subscriu-te per seguir llegint