Girona assoleix un nou rècord de donacions de medul·la òssia

L’augment està relacionat amb el creixement de donants voluntaris al registre i la seva millora qualitativa perquè hi hagi més compatibilitat

Una de les campanyes de donacions organitzada pel Banc de Sang i Teixits.

Una de les campanyes de donacions organitzada pel Banc de Sang i Teixits. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Després de la davallada per la pandèmia, en els últims anys les donacions efectives de medul·la òssia estan remuntant de manera considerable. El 2021 es va batre el rècord amb un total de nou i, enguany se n’han dut a terme un total d’onze a persones residents a la Regió Sanitària de Girona. No es té constància de cap altra dada més elevada des que el 2003 el Registre de donants de medul·la òssia (REDMO) de la Fundació Josep Carreras va començar a recopilar les dades.

D’altra banda, la xifra triplica la del 2020, any de la pandèmia en què es va produir una forta davallada d’activitat assistencial, ja que només se’n van efectuar tres. Si s’analitza el registre d’abans de la covid-19, el 2019 n’hi va haver set. En total, des del 2003 n’hi ha hagut 81 d’efectives.

Aquest augment de la donació efectiva està directament relacionat amb dos fets fonamentals: el creixement dels donants voluntaris inscrits al REDMO i la seva millora qualitativa. Actualment, hi ha 8.983 donants registrats a les comarques gironines i, enguany, se n’han incorporat 405.

El perfil de donant home d’entre 18 i 40 anys es relaciona amb millors resultats posttrasplantament, és el més sol·licitat pels equips de trasplantament i, en conseqüència, té més possibilitats de convertir-se en donant efectiu. Per aquest motiu, des de Salut s’insisteix en la necessitat de promoure la donació en aquest segment poblacional.

Cal recordar que des del 2018 es va reduir quinze anys l’edat per a ser donant de medul·la òssia i el topall es va situar en quaranta anys. Aquesta reducció de l’edat màxima respon al fet que, en un 90% dels casos, els trasplantaments de medul·la òssia no emparentats es fan amb persones menors de 40 anys, perquè els resultats clínics són millors.

Pel que fa a Espanya, ja hi ha més de 480.000 donants de medul·la en el REDMO (incorporats fins a l’1 de setembre de 2023) dels quals un 16% (74.720) són residents a Catalunya. A aquests donants s’hi afegeixen 62.409 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades a Espanya (19.006 unitats a Catalunya), un 8 % de les emmagatzemades arreu del món (804.832), la qual cosa el converteix en el registre més gran d’Europa i el tercer a escala global, darrere dels Estats Units i Taiwan.

En el primer semestre de 2023, s’han fet 209 donacions efectives, 55 de les quals s’han fet a Catalunya. El creixement de les donacions efectives (30 % el 2022 i 30 % el 2023) situa el REDMO en 4a posició a Europa i en 11a posició a escala mundial quant a eficiència.

Crida del Banc de Sang

Avui és el Dia Mundial del donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical i és per això que es duen a terme diverses activitats per a potenciar el registre de nous voluntaris, ja que en el cas de Catalunya només 1 de cada 3.000 inscrits acaba sent compatible amb un pacient que pot ser d’arreu del món.

Ahir el Banc de Sang i Teixits va sortir al carrer per fer créixer el nombre de donants amb una diada festiva. De forma paral·lela, el ministre de Sanitat en funcions, José Miñones, ha presentat aquesta setmana el Match Tour, la nova campanya emmarcada dins del Pla nacional de medul·la òssia (PNMO), una iniciativa conjunta de l’Organització Nacional de Trasplantaments, de les comunitats autònomes i de la Fundació Internacional Josep Carreras contra la Leucèmia.La principal iniciativa és el recorregut d’un autobús durant 45 dies a17 ciutats espanyoles, a més d’Andorra.

Les dades del REDMO precisament demostren la necessitat d’incorporar homes al Registre, ja que, el 2022, el 64% dels donants eren dones i el 36% eren homes. No obstant això, les possibilitats que un home arribi a ser donant efectiu tripliquen les de les dones, atès que són els més sol·licitats pels equips, perquè la seva donació es relaciona amb millors resultats després del trasplantament.

Subscriu-te per seguir llegint