Una ONG gironina crea un mallot per premiar la solidaritat a La Vuelta

Bicicletes Sense Fronteres afirma que «en una cita de tanta competitivitat, volíem mostrar que darrera la retransmissió hi ha persones que s’ajuden»

El corredor Filippo Ganna va guanyar el mallot solidari en la 11a etapa de La Vuelta. | BICICLETES SENSE FRONTERES

El corredor Filippo Ganna va guanyar el mallot solidari en la 11a etapa de La Vuelta. | BICICLETES SENSE FRONTERES / Meritxell Comas. Girona

Meritxell Comas

Meritxell Comas

L’ONG gironina Bicicletes Sense Fronteres ha volgut posar ànima a La Vuelta amb la creació d’un mallot que premia la solidaritat. «En un esdeveniment de tanta competitivitat on l’èxit es mesura en quilòmetres, punts, ports de muntanya o esprints, vam creure necessari posar èmfasi en la solidaritat, perquè darrera la retransmissió hi ha persones que s’ajuden, i això s’havia de mostrar al món», assegura el fundador de l’ONG gironina, Romà Boule.

Un grup d’estudiants beneficiàries del projecte. | BICICLETES SENSE FRONTERES

Un grup d’estudiants beneficiàries del projecte. | BICICLETES SENSE FRONTERES / Meritxell Comas. Girona

Quan va presentar la idea a La Vuelta, de seguida s’hi van sumar: «Als cinc minuts ens van dir sí», celebra. Al final de cada etapa (en total n’hi ha 21), un jurat integrat per periodistes esportius que segueixen l’esdeveniment atorga el mallot al corredor que hagi fet l’acció més solidària de la carrera. «És molt revolucionari perquè no pots guanyar-lo a força de cames, l’has de merèixer», assegura Boule. El mallot solidari, explica, també es posarà en marxa a la Volta Ciclista Catalunya 2024.

Del Marroc a compartir aigua

Remco Evenepoel ha estat un dels corredors que ha rebut el mallot solidari «per la seva solidaritat amb el Marroc i els companys de pilot». Per la seva banda, el corredor Romain Bardet va rebre el mallot solidari «per un bonic gest de companyerisme amb el rival». I és que «va compartir una ampolla d’aigua amb Evenepoel durant l’exigent i calorosa escapada del dia». El corredor Thomas de Gendt també ha estat un dels guanyadors del mallot solidari per, «després de protagonitzar una fuga en solitari marca de la casa, va ajudar al seu company Kron tot i patir rampes». Andreas Kron, per la seva banda, també va rebre el mallot solidari «per la seva emocionada i emocionant dedicatòria de la victòria al seu company Tijl De Decker, mort recentment en un accident».

A banda de premiar actituds solidàries entre els corredors, el mallot també té una finalitat benèfica. I és que tots els beneficis per la venda de mallots (que es poden adquirir per internet) es destinaran al programa de Bicicletes Sense Fronteres, que ofereix bicicletes com a transport escolar sostenible a nens i joves vulnerables al Senegal.

La missió de Bicicletes Sense Fronteres és fomentar l’educació, el desenvolupament personal i la integració social de nens, nenes i joves en risc de vulnerabilitat a través de l’ús de la bicicleta. El seu «projecte estrella» és «ajudar a la mobilitat dels estudiants de Secundària perquè tinguin una vida millor, perquè caminant fins al centre educatiu s’hi estan més d’una hora i, en canvi en bicicleta, són 25 minuts», assegura Boule.

8.000 beneficiaris al Senegal

Actualment, tenen 2.000 bicicletes funcionant al Senegal i des que es va posar en marxa el projecte l’any 2015, un total de 8.000 persones s’han beneficiat del programa, que converteix la bicicleta en una «poderosa eina de transformació social» i en un sistema de transport escolar 100% sostenible, que implica a la comunitat local a través de la posada en marxa de tallers de reparació i formació de mecànics.

«Fugim molt de la idea de portar bicicletes al Senegal, nosaltres tenim un projecte de mobilitat, perquè construïm un taller, un aparcament, formem mecànics, els proporcionem peces de recanvi, eines i bicicletes noves, dissenyades a Catalunya, fabricades a Turquia i acabades de muntar al Senegal», explica el fundador de l’ONG gironina.

Amb la posada en marxa del projecte han aconseguit reduir l’absentisme escolar i millorar el rendiment (i les notes) dels estudiants beneficiaris. Molts d’ells, assegura, després han anat a la universitat. «Tenim alumnes que ara estan treballant i acabant d’estudiar la carrera a Alemanya, o una alumna que, gràcies a la bicicleta, va poder continuar estudiant perquè estava embarassada i d’aquesta manera podia anar a portar el seu fill amb els avis i fer set quilòmetres més fins a l’escola», recorda. Després, va poder fer una carrera universitària. «La bicicleta pot transformar vides», assegura.