Esports i art per fomentar la inserció a la presó de Figueres

Els interns han pogut triar activitats artístiques o esportives per treballar valors i bons hàbits durant els mesos d’estiu

Al centre penitenciari gironí s’hi han incorporat 4 dinamitzadors 

Una activitat esportiva amb la dinamitzadora Marina Pijuan (de negre).

Una activitat esportiva amb la dinamitzadora Marina Pijuan (de negre). / Departament de Justícia

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La reinserció és més que una paraula bonica: és l’objectiu que persegueix el sistema penitenciari català, i així consta a la llei orgànica que regula l’activitat penitenciària. I una de les maneres de fomentar-ho és a través de les activitats lúdiques. Les presons tenen diverses propostes esportives i socioeducatives durant l’any, però el període estival, que comprèn juliol, agost i setembre, s’hi ajunten vacances dels professionals, i també la calor. 

«Els períodes d’estiu són complicats a les presons perquè s’hi barreja la calor i l’ambient de vacances, hi ha un canvi del ritme de vida que afecta emocionalment els interns, i per això fem un reforç de professionals per donar suport a les activitats socioeducatives i esportives», explica en declaracions a aquest diari Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. 

El programa d’estiu inclou un reforç de quatre dinamitzadors al centre de Puig de les Basses, la presó de Figueres. Les activitats són opcionals i estan orientades a fomentar valors: «volem promoure hàbits saludables i treballar la salut emocional i en la prevenció de suïcidis dins les presons», manifesta Calderó. 

Cada centre pot ajustar les activitats segons les particularitats dels seus interns i espais. «Per posar un exemple, a Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires) han fet jocs de taula, i a Mas Enric (el Catllar) van fer improvisacions de rap i tallers de tatuatges», indica el secretari. 

Esport i hàbits saludables

Tots els programes tenen una visió o bé artística o esportiva. Aquestes últimes han tingut molt bona acollida a la presó de Figueres. «Fem activitats al pavelló, com bàsquet, futbol o vòlei, a l’exterior i també a la piscina», relata Marina Pijuan, una de les quatre dinamitzadores que té el centre penitenciari gironí durant l’estiu. 

És el segon any que hi treballa durant la temporada d’estiu, i enguany ha arribat amb més energia i ganes que mai: «hem fet activitats esportives molt diverses que els interns han acollit amb moltes ganes de participar, com ara aquagym amb les internes i waterpolo amb interns, i alguns em deien que esperaven que arribés abans i volien saber si repetiríem coses de l’any passat que els van agradar molt», indica. 

«Fem activitats que estiguin orientades des d’un doble punt de vista lúdic i terapèutic», subratlla la dinamitzadora. Precisament, s’han preparat dues activitats especials per millorar la cohesió entre els interns: una per celebrar les festes de la Mercè (patrona de Barcelona), on es faran activitats com ara un torneig de tenis taula i un photocall; i l’altra per commemorar el dia internacional per la prevenció dels suïcidis. En aquest cas es farà un «aquatló», que inclourà un diploma pels participants. 

Les activitats d’estiu s’acabaran a finals de mes, i llavors el centre reprendrà el seu dia a dia. Amb tot, els interns hauran pogut tenir durant aquests mesos més festius un canvi de ritme «més atractiu» i semblant al que tindrien fora. 

Aquest servei està executat per la Fundació Salut i Comunitat, i la intenció del Departament és blindar pressupostàriament la proposta pels pròxims tres anys. 

«És una feina molt satisfactòria per mi i també per ells, i com a experiència és inoblidable», valora. «És una recompensa molt gran i ens permet ajudar-los a reforçar la seva reinserció i a oferir-los temps d’oci perquè puguin desconnectar de la seva realitat», conclou Pijuan. 

Subscriu-te per seguir llegint