«S’ha demostrat que la Covid-19 no és estacional com la grip»

L’investigador blanenc expert en epidemiologia, Salvador Macip, admet que la pandèmia ha entrat en una fase d’estabilització però alerta que el coronavirus continua fent onades «quan li sembla»

L'investigador Salvador Macip, en una imatge d'arxiu.

L'investigador Salvador Macip, en una imatge d'arxiu. / EFE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La tardor va arrencar a finals de la setmana passada amb un notable increment de la circulació dels virus respiratoris, sobretot el rinovirus, principal causant del refredat comú. I és que amb l'arribada d'aquesta estació de l'any, sempre es produeix un augment de malalties respiratòries, tant per la baixada de temperatures com per l'increment de la interacció en llocs tancats.

De moment, tot i l'augment de refredats, la circulació dels virus es manté en un nivell baix i caldrà estar a l'espera de com es comportaran en les properes setmanes. D'entrada, per tal de protegir la població més vulnerable, el Departament de Salut ha tornat a avançar la campanya de doble vacunació de la grip i covid-19 a usuaris de residències, mateixa estratègia iniciada l'any passat, i ja han començat a vacunar-los aquesta setmana.

L'any passat s'afrontava la primera tardor després de la pandèmia sense mascaretes a espais interiors, amb algunes excepcions, és per això que es pronosticava un augment destacat de malalties respiratòries perquè la població no estava immunitzada. Un dels col·lectius més damnificats va ser el dels nens, ja que la bronquiolitis es va disparar i va col·lapsar les urgències pediàtriques. Una de les mesures preses enguany ha sigut vacunar-los contra el virus respiratori sincitial (VRS), una de les principals causes d'hospitalització en infants menors de 5 anys, per la bronquiolitis i les pneumònies que provoca. Per altra banda, també se'ls començarà a immunitzar de la grip.

«Trobo que és una molt bona iniciativa que el Govern hagi decidit vacunar els infants, a Anglaterra s'ofereix la vacuna de la grip a tots els nens i està bé que a Catalunya es comenci a fer», valora l'investigador i metge blanenc, Salvador Macip, expert en epidemiologia.

Pel que fa a aquesta temporada de tardor i hivern, Macip considera que estarà «bastant estabilitzada» sobretot pel que fa a la pandèmia de la covid-19. Malgrat tot, alerta que el coronavirus «seguirà entre nosaltres» i pensar en la idea que s'acabarà gripalitzant, és a dir, que serà estacional ja no és viable. «Aquest estiu s'ha demostrat que la covid-19 fa onades quan li sembla i no va associada a cap estació de l'any concreta ni a baixes temperatures, sinó que augmenta quan hi ha aglomeracions de gent». És per això que fa una crida a la població perquè es vacuni amb la dosi de reforç perquè la immunitat «es va perdent». Afegeix que «no hem de menystenir la covid-19 perquè encara és un virus poc conegut i pot deixar seqüeles al sistema nerviós, tal com s'ha vist en les persones que pateixen covid persistent i que no tenen res a veure amb els símptomes de la grip».

No descarta les mascaretes

És per això que demana a la població que tingui prudència i seny, sobretot els col·lectius més vulnerables amb patologies prèvies. Tot i aquesta tardor es preveu més tranquil·la que els darrers anys, Macip no descarta que es produeixi un repunt de casos, tant de la grip com de covid-19. «Si les dues onades són importants, el sistema pot perillar i es podria produir un altre col·lapse», admet.

L'investigador lamenta que mesures com la mascareta no hagin acabat d'arrelar en la població, tal com passa a països asiàtics. «Es tracta de la mesura que requereix menys esforç perquè és poc invasiva però a la vegada és la que dona més beneficis perquè redueix la transmissió de virus; el problema és que no s'ha normalitzat ni s'han trobat maneres de mantenir-la».

Malgrat tot, no descarta que si es produeix un augment important de casos, tant de la grip com de la covid-19, el Govern pugui prendre mesures per contenir la transmissió com per exemple introduir de nou la mascareta.

El juliol passat les mascaretes van deixar de ser obligatòries després de més de tres anys i va finalitzar la retirada esglaonada en espais interiors. Les farmàcies, les residències i els centres sanitaris eren els últims espais on encara era obligatori portar-la. Malgrat tot, des de Salut recomanen que es posi en alguns casos, com ara persones simptomàtiques en espais compartits, urgències hospitalàries i d'atenció primària, professionals que treballin a l'UCI i amb pacients vulnerables, professionals que atenguin pacients amb símptomes d'infecció respiratòria i en residències en èpoques d'elevada transmissió. 

Subscriu-te per seguir llegint