Girona acumula el nombre de morts més baix dels últims quatre anys

Des de l’1 de gener fins la setmana passada han mort 5.414 persones, un 5,6% menys que el 2022

La mitjana de defuncions setmanals és de 150, dada que es va superar els primers mesos de l’any

Una farmàcia marcant 37 graus aquest estiu, en plena onada de calor.

Una farmàcia marcant 37 graus aquest estiu, en plena onada de calor. / ACN

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Regió Sanitària de Girona acumula un total de 5.414 defuncions des de l’1 de gener fins a la setmana passada; es tracta de la xifra més baixa en el mateix període dels últims quatre anys. L’any passat, el nombre de defuncions van ser 5.737, un 5,6% més; el 2021 en van ser 5.471; i el 2020, 5.608.

Són dades que s’extreuen del registre central del Departament de Salut de Catalunya i que mostren la mortalitat de la població per totes les causes, sense especificar quines. Des del Departament matisen que les dades poden variar respecte a les dades oficials de mortalitat que publica l’Idescat però permeten fer un seguiment setmanal d’aquesta informació.

Si analitzem les dades en referència a la taxa per cada 100.000 habitants, la diferència és més significativa. Enguany és de 598,29; l’any passat va ser de 645,37; el 2021, de 621,32; i, el 2020, de 640,95.

Les xifres corresponen a les 36 primeres setmanes de l’any i la mitjana de defuncions en aquest període de set dies és d’unes 150. Aquesta dada s’ha superat en catorze ocasions, sobretot a principis d’any. De fet, fins a principis de març, cada setmana van morir més de 150 gironins. El rècord d’enguany es va registrar la segona setmana, del 9 al 15 de gener, amb un total de 217 quan les temperatures van baixar de forma destacada després d’unes vacances de Nadal amb temps estable. Seguidament, del 30 de gener al 5 de febrer n’hi va haver 212. Aquestes han sigut, fins ara, les úniques setmanes de l’any en què s’ha superat el llindar de 200 defuncions.

Fins ara, el rècord de defuncions d’aquest any es va assolir la setmana del 9 al 15 de gener, amb un total de 217

En general, però, els dos primers mesos de l’any són els que van concentrar taxes més elevades de defuncions, tenint en compte que han sigut els més freds de l’any. A partir de mitjans març va començar a davallar el nombre de morts per sota de la mitjana i, després d’un lleuger repunt a l’abril, les dades es van estabilitzar.

No va ser fins al mes d’agost que la xifra setmanal va tornar a superar les 150 defuncions de mitjana. Es tracta de la setmana 34, del 21 al 28 d’agost, quan hi va haver 154 defuncions.

Impacte de la covid i la calor

Si es compara la tendència de mortalitat dels últims anys, el més destacat és el repunt de defuncions el 2020 a partir de finals de març, en plena primera onada de la pandèmia. Durant uns quatre mesos, la taxa es va situar per sobre de la mitjana, tot i que es va tornar a anivellar a partir de l’estiu, fins que va tornar a remuntar a finals d’any.

Pel que fa al 2021, la taxa va anar seguint una tendència dins la mitjana, malgrat que l’impacte de la covid-19 encara era considerable. En comparació a aquest any, les dades van començar a remuntar a partir del juliol i es van mantenir per sobre a aquest any, tot i que per sota respecte al 2020 i 2022.

Finalment, el més destacat del 2022 és el repunt al mes de juny, que no es va estabilitzar fins a finals de juliol. Cal tenir present que durant l’estiu de l’any passat es van batre rècords de mortalitat a causa de les elevades temperatures, tant a Girona com a la resta de Catalunya i Espanya.

En comparació amb la resta de Catalunya, es produeix una evolució de defuncions similar els últims quatre anys, amb la diferència que el 2020 la taxa de defuncions per cada 100.000 habitants va ser molt més accentuada.

Subscriu-te per seguir llegint