El festival Som Cultura programa una visita nocturna al cementiri de Figueres amb el forense Narcís Bardalet

L’objectiu del festival és descobrir el patrimoni que hi ha en llocs poc turístics

El president del Patronat de Turisme, Miquel Noguer, amb el vicepresident, Joan Planas, i la il·lustradora del cartell de Som Cultura en la presentació del festival.

El president del Patronat de Turisme, Miquel Noguer, amb el vicepresident, Joan Planas, i la il·lustradora del cartell de Som Cultura en la presentació del festival. / ACN

ACN

El festival Som Cultura planteja una visita nocturna al cementiri de Figueres de la mà del forense Narcís Bardalet. L’objectiu és descobrir el patrimoni que hi ha en llocs poc turístics com els cementiris però amb un gran patrimoni artístic i arquitectònic. Per altra banda, el festival també planteja descobrir la relació que tenia el pintor Joaquim Sorolla amb el municipi de Lloret de Mar o un tast de vins i xocolates a Begur, productes que van portar els indians. El festival ja ha venut un 30% de les entrades per les propostes que es plantegen al llarg de la tardor. El president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha insistit en la importància de fomentar el turisme fora de temporada.

La programació de la 8a edició del festival Som Cultura s'estructura en cinc eixos. El primer d'ells vincula el patrimoni i la cultura amb l'enogastronomia. Una de les activitats destacades és el tast de vins i xocolates que es farà al Centre d'Interpretació dels Indians que hi ha a Begur. En aquesta activitat es farà una visita guiada a l'equipament i després es tastaran tres vins i tres xocolates. A través d'aquests productes s'explorarà la relació que hi ha amb els indians. Per altra banda, el Som Cultura proposa una visita guiada a la catedral de Girona per conèixer els vincles que hi ha entre la vinya i aquest temple. La visita finalitzarà amb un tast de tres vins.

En l'àmbit del patrimoni religiós que hi ha a la demarcació gironina, Som Cultura proposa una visita guiada a l'antiga rectoria de Talltorta, a Bolvir de Cerdanya, per conèixer com es van crear les pintures barroques de l'església de Sant Climent. El públic també podrà veure el monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà) a partir de les notes que l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner va fer el 1983.

Pels volts de Tots Sants (el dissabte 4 de novembre), Figueres acollirà una de les activitats estrella d'aquesta edició del festival: es tracta d'una visita nocturna al cementiri del municipi amb la mà del forense i divulgador Narcís Bardalet. Aquesta activitat ja ha exhaurit totes les localitats. El vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Plana, ha destacat la importància de descobrir un dels recintes que habitualment acaparen grans obres artístiques i arquitectòniques com ara els cementiris però que per qüestions culturals habitualment no són punts turístics. L'itinerari estarà il·luminat amb espelmes.

Turisme actiu i familiar

El festival Som Cultura també ha programat diverses activitats familiars. La més important és 'Els museus surten al carrer', en què disset equipaments culturals mostraran part dels seus actius a l'exterior del Museu de la Pesca de Palamós (Baix Empordà) al llarg de tot el matí del dissabte 19 de novembre. També es pot fer un taller botànic a partir d'una passejada pels jardins de Marimurtra de Blanes (Selva).

En l'àmbit del turisme actiu, el festival proposa una ruta de 7km pel Ripollès, resseguint la ruta Oliba. Al llarg de la passejada els assistents descobriran l'art medieval de Camprodon i tot el patrimoni romànic que hi ha.

Un 30% de les entrades venudes

Som Cultura proposa una trentena d'activitats que es concentren en els caps de setmana del mes de novembre. Es tracta d'una programació per fomentar el turisme de proximitat i també la desestacionalització. El president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha recordat que aquest és un dels objectius del patronat. "No té sentit promocionar aquestes activitats durant els mesos d'estiu, perquè ja hi ha prou oferta", ha detallat Noguer en la presentació.

De moment, ja s'han venut un 30% de les entrades a diferents activitats programades. A més s'han esgotat les entrades per a la visita nocturna del cementiri de Figueres, la visita a la catedral de Girona i la ruta pel camí de l'Oliba.