Reivindiquen més recursos per a millorar la prevenció del càncer de mama

Oncolliga tenyeix de rosa la plaça Miquel Santaló pel Dia Mundial del Càncer de Mama i Maria Mercè Roca llegeix un manifest reivindicatiu

Girona celebra el Dia Mundial contra el càncer de mama

Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’escriptora Maria Mercè Roca ha reivindicat avui la importància de «fugir de la metàfora» quan es parla del càncer i «fer present, real i tangible» la malaltia per tal de «trencar el silenci» i exigir més recursos a les administracions públiques.

Roca ha fet aquesta reivindicació en el manifest que ha llegit en el marc de l’acte de commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama que ha organitzat la Fundació Oncolliga Girona. L’acte ha finalitzat amb la recreació d’un llaç gegant que s'ha dut a terme amb la col·laboració del públic assistent i un grup d’alumnes del col·legi Verd que sostenien globus de color rosa.

Roca, que ha passat per un càncer de mama, ha destacat que, sortosament, la manera d’afrontar la malaltia ha anat canviant els darrers anys i «de mica en mica ha deixat de ser tabú». També ha canviat, segons l’escriptora, la manera com se’n parla. «El llenguatge bèl·lic que hem fet servir durant tants anys estigmatitzava la malaltia i també el malalt, de qui dèiem que lluitava contra la malaltia i que la guanyava si es curava o perdia si es moria», ha indicat l’escriptora.

Per Roca, «avui dia sabem que la manera més sana d’estar malalt és fugint de la metàfora, no amagar ni amar-se la malaltia, sinó fer-la present, real i tangible». L’autora va afegir que només d’aquesta manera podrem «exigir» als polítics i la sanitat pública que destinin més recursos a la investigació de la malaltia i a les proves diagnòstiques, per tal que no s’endarrereixin. També, ha dit, és la manera de «normalitzar» la malaltia i fer possible que la societat integri les persones malaltes i «no les aparti». «Fugir de la metàfora és, avui, simplement, trencar el silenci», ha conclòs.

La lectura del manifest, a càrrec de Maria Mercè Roca.

La lectura del manifest, a càrrec de Maria Mercè Roca. / Oncolliga

Importància del cribratge

Una de les mesures que ha permès un augment destacat de la supervivència a la malaltia en els últims anys és la participació en el cribratge.

En el cas de l’Alt Empordà, ahir la Fundació Salut Empordà ha publicat un balanç dels resultats del programa des del 2015. El més destacat és que el programa de detecció de càncer de mama ha registrat un total de 163 tumors. Això representa una taxa de 4,28 casos per cada 1.000 habitants i són valors similars als del conjunt de la Regió Sanitària de Girona. La participació en el programa de cribratge a l’Alt Empordà en aquests anys ha estat de 18.173 dones, el 60,08% de la població convidada, una participació que se situa per sota d’altres centres de referència gironins com per exemple l’hospital de Campdevànol, d’Olot o de Blanes.

A l’Alt Empordà, durant el període 2019 – 2022, la taxa de detecció del programa de cribratge de càncer de mama en el conjunt de la comarca va ser de 5,4 casos/1.000 habitants.

Reconstruccions mamàries

Per altra banda, una de les tècniques més comunes per a millorar la qualitat de vida de les pacients que han superat la malaltia és la reconstrucció mamària. En el cas de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), més de trenta pacients que es troben en l’última fase de la reconstrucció mamària ja s’han beneficiat del servei de micropigmentació de l’arèola-mugró a l’hospital de Calella.

Concretament, des que aquest servei es va engegar ja s’han beneficiat d’aquesta tècnica un total de 32 dones amb edats compreses entre els 31 i els 78 anys. Totes les pacients que s’han sotmès a aquest procediment en fan una valoració molt positiva i coincideixen en dir que ho fan per a elles per veure’s millor estèticament.