El cibercrim puja un 26% el 2022 a Girona amb 20 denúncies al dia

La província és una de les 20 on es denuncien més delictes de tot Espanya, on s'han tractat 37.737 casos, la majoria estafes informàtiques

Operació policial contra una banda d'estafes financeres amb criptomonedes, l'any passat.

Operació policial contra una banda d'estafes financeres amb criptomonedes, l'any passat. / Guàrdia Civil/Mossos d'Esquadra

Eva Batlle

Eva Batlle

La cibercriminalitat no para de pujar a les comarques de Girona i en només un any ha escalat un 26%. Es van denunciar 7.118 casos durant el 2022 i sembla que no tingui aturador. Això significa que cada dia la policia va tractar 20 fets de mitjana només en aquesta província. 

Això ha provocat que Girona s’hagi convertit en una de les províncies més afectades pel cibercrim de tot Espanya. Ocupa la setzena posició de les 20 províncies amb més problemàtica. A dalt del llistat hi ha la de Madrid amb 63.758 casos de cibercrim denunciats; la de la Barcelona (46.513) i la de València (18.354). 

L’increment de la cibercriminalitat és un fet preocupant per la policia que veu com també hi ha molts casos que no es denuncien. Ja sigui perquè són sovint estafes de poca quantitat o fins i tot per vergonya. D’altra banda, sovint costa enxampar els cibercriminals, sobretot perquè solen residir en altres països i costa més poder-los seguir el rastre molts cops perquè calen més permisos judicials o hi ha altres entrebancs burocràtics. 

Tots els cossos policials s’han posat al dia per lluitar contra la cibercriminalitat però aquesta també no para d’evolucionar i ho fa amb rapidesa i això ha fet que hagin reforçat i fins i tot creat unitats especialitzades en la lluita contra el cibercrim.

El 90%, estafes informàtiques

L’informe sobre la Cibercriminalitat a Espanya del Ministeri de l’Interior mostra que les dades gironines són extrapolables a tot l’Estat. Tot i això cal dir que l’increment dels casos de Girona està per sobre del global de tot l’Estat, que és del 22% durant el 2022. En total es van registrar 374.737 ciberdelictes i l’estafa informàtica representa el 90% dels casos registrats (335.995). Aquest tipus de fraus van pujar un 26% respecte al 2021.

A molta distància hi ha els delictes d’amenaces i coaccions comeses a través d’Internet (15.982 casos), que representaven un 4,2% del total, però que es redueixen un 7,7% davant l’exercici anterior. També descendeixen els delictes contra l’honor, la propietat industrial i intel·lectual i la interferència de dades i en sistema

L’informe apunta a un perfil del ciberdelinqüent és un home entre 26 i 40 anys i de nacionalitat espanyola. El nombre de detinguts i investigats ha arribat als 15.097 el 2022. Això representa un augment d’un 9,4% respecte a l’any 2021.

Pel que fa als ciberincidents, l’Informe recull que les infraestructures crítiques han estat víctimes de 546 ciberatacs, això suposa un descens del 19,7% respecte al 2021. La major part dels incidents contra les infraestructures crítiques són atacs contra els sistemes (60%), seguits dels robatoris d’informació (21%) i, en menor mesura, fraus, intrusions i ús de codi maliciós (malware).

Un 30% més d'estafes relacionades amb criptomonedes durant el 2022 a Catalunya

 L’any 2022 van créixer un 30% les denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra per estafes relacionades amb criptomonedes. En total en van ser 3.500, segons va detallar aquest dijous el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, a la inauguració de les VI Jornades del Crim Organitzat. Sallent va explicar que el gruix de denúncies són per estafes i falses inversions, i ha advertit que «de ben segur existeix una xifra oculta més elevada amb casos que no es denuncien». El comissari en cap va augurar que aquest 2023 es tancarà amb un nou increment que tornarà a ser d’aproximadament el 30% i va fer una crida a fer una «inversió continuada» en la investigació relacionada amb la ciberdelinqüència per poder frenar els creixents grups organitzats. Sallent va emmarcar les dades d’estafes per criptomonedes en un escenari també creixent de tots els delictes relacionats amb internet. Des que el 2009 es va fer la primera transacció amb bitcoins, ha dit, s’ha estès cada cop més l’ús de criptomonedes i, en conseqüència, els delictes associats. Com a exemple de la magnitud que poden assolir les estafes amb criptomonedes, Sallent va destacar el cas Forex, que va afectar 17.000 víctimes a Espanya.