Menys del 40% de gironins participen en el cribratge del càncer de còlon

Salut posa en marxa una campanya per incentivar la població a tenir en compte la prevenció

El programa va permetre detectar la malaltia a 43 persones l’any passat amb un 3,88% de positivitat

Un usuari entrant a la pàgina web de Salut.

Un usuari entrant a la pàgina web de Salut. / IAS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Regió Sanitària de Girona posa en marxa una campanya per incentivar la participació de la població del territori al programa. La campanya, a càrrec de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), empresa pública del Departament de Salut que gestiona l’oficina tècnica del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) al territori, té com a objectiu disminuir la incidència d’aquest tipus de càncer, amb la detecció i extirpació de lesions precanceroses, i detectar el càncer en fase precoç. La detecció precoç del càncer de còlon i recte és clau perquè sovint no manifesta símptomes fins que la malaltia està en una etapa avançada.

Aquest programa, impulsat pel CatSalut, està adreçat a la població d’entre 50 i 69 anys. La participació consisteix en una prova de detecció de sang oculta en femta cada dos anys.

El PDPCCR busca identificar a temps les lesions precursores que es poden resecar per endoscòpia o bé el càncer en fase més precoç. És important destacar que, si es detecta a temps, el càncer de còlon té una taxa de curació superior al 90%1. Per tant, l’èxit en el tractament d’aquesta malaltia dependrà en gran mesura de la detecció precoç i la resposta ràpida dels pacients. Per aquest motiu, s’insta la població a mantenir-se informada sobre els factors de risc i a participar en els programes de detecció precoç que ofereixen les autoritats sanitàries. Participar en els programes de prevenció pot reduir el nombre de casos un 33% i la mortalitat per càncer de còlon i recte un 50%.

Concretament, el PDPCCR ha permès detectar la malaltia l’any 2022 a 43 habitants de la Regió Sanitària de Girona, xifra que representa una taxa d’1,01 per cada 1.000 habitants. L’any passat un total de 1.649 anàlisis van donar positius (3,88%) i es van realitzar un total de 1.352 colonoscòpies. Es van citar un total d’113.758 persones i hi van participar 42.507 (37,37%).

Noves accions

Amb la finalitat de millorar la participació en el programa, des de la Regió Sanitària de Girona, l’IAS posa en marxa una campanya de comunicació, que compta amb el suport del Fons Europeu. La campanya que es presenta amb el lema Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona consta de diferents accions, entre les quals destaca la creació d’una pàgina web de referència en què la persona usuària podrà consultar en quin període està actiu el programa a la seva Àrea Bàsica de Salut, a més de materials divulgatius contrastats sobre la malaltia i el programa de cribratge, entre altres; vídeos explicatius a càrrec dels experts i de testimonis que faran apropar l’experiència a les persones que dubten a participar en el programa; suport interactiu via WhatsApp, o la creació d’una comunitat virtual a Facebook. Amb totes aquestes accions s’espera incentivar la participació dels residents de les diverses localitats de la demarcació de Girona.

El PPPCCR a la Regió Sanitària de Girona es va iniciar a l’any 2013 per la comarca del Baix Empordà. Durant l’any 2015 es va anar introduint progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard es va estendre a la resta de Regió, de manera que a finals de 2017 es va completar la implantació arreu de la Regió.

Ja l’any passat, l’Associació Contra el Càncer a Girona va advertir que l’índex de participació de Girona se situava entre els més baixos d’Espanya, ja que, per exemple a les províncies del nord del país l’índex supera el 60%. És per això que des de l’associació han iniciat un estudi per saber-ne els motius.

Els ciutadans que poden acollir-se al programa reben una carta informativa. Per participar-hi cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya, que facilitaran tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible i el resultat es comunica per carta al cap d’uns dies. En el cas que la prova surti positiva -és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta-, s’haurà de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.

La biotecnològica GoodGut participa en el programa de Galícia

L'empresa biotecnològica GoodGut, que forma part del grup Hipra, inicia un estudi pilot a Galícia d'un nou test, basat en la tècnica de PCR quantitativa, destinat a avaluar la seva possible integració en el Programa Gallec de Cribratge de Càncer Colorectal. En estudis anteriors s'ha vist que, mitjançant la identificació d'una firma bacteriana específica del càncer colorectal, el test desenvolupat per GoodGut permet incrementar l'eficiència en el diagnòstic de la malaltia. L’estud es durà a terme a Ourense i pretén impulsar una millora en l'eficiència dels programes de cribratge del càncer colorectal. El test de GoodGut s'espera que permeti millorar significativament la precisió de l'algoritme de diagnòstic actual, i reduir entorn del 20% de colonoscòpies. En aquest sentit, la seva implementació podria ajudar a optimitzar l’ús de recursos i alleujar el sistema.