L'Estat ha recaptat enguany prop de dos milions d'euros en multes judicials a Girona

Les arques públiques ja han ingressat un 45% més que l'any passat durant el mateix període en sancions, la majoria per causes penals

Durant el 2020 els jutjats gironins van percebre la xifra més alta dels últims cinc anys

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu.

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu. / MARC MARTI/ARXIU

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L’Estat ha recaptat enguany prop de dos milions d’euros en multes judicials a la província de Girona. Els mesos d’abril i juny són els que van registrar més entrades per part de ciutadans requerits per un jutjat a pagar una quantitat econòmica: concretament es van fer 2.140 ingressos d’un total d’1.308.250 euros. Es tracta de gran part del recaptat durant l’any, que a l’espera que s’acabi l’últim trimestre de 2023, de moment ja acumula un total d’1.879.567 euros.

Per ara, aquesta xifra supera un 45% la que s’havia ingressat durant el mateix període de l’any anterior. Cada any els òrgans gironins solen rebre entre 1.700.000 i 3.000.000 euros només en multes, deixant de banda altres ingressos que poden acumular en concepte de fiances o indemnitzacions.

Les xifres del Ministeri de Justícia recollides pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) desgranen les entrades al compte corrent habilitat per aquests ingressos i també les quantitats que s’han retornat perquè havien estat cobrades erròniament. En aquest sentit, durant el tercer trimestre s’han retornat 6.815 euros als ciutadans per aquesta causa. També hi consten multes imposades pels jutges de pau, tot i que suposen quantitats poc elevades, i és que durant el tercer trimestre es van registrar tres operacions de 1.810 euros en total.

Segons la quantitat fixada pel jutjat, el ciutadà pot optar per pagar-la en diferents mesos, si pot justificar dificultats per la seva capacitat econòmica. 

Al tancament de cada trimestre la suma recaptada s’ingressa al Tresor Públic, essent aquesta una font d’ingressos molt important de l’Estat, que a Girona va batre rècords durant l’any 2020, contràriament a la tendència d’Espanya, on va patir una caiguda generalitzada. Durant el primer any de la pandèmia els ciutadans van pagar 3.037.981 euros en sancions, la xifra més alta dels últims cinc anys. Per contra, l’any 2017, el primer que es pot consultar segons les dades del Ministeri, els jutjats de la província van tocar fons i van tancar el període anual amb poc més d’1.700.000 euros.

La majoria, dels jutjats Penals

Pràcticament, la gran majoria de les sancions econòmiques les ingressen els jutjats penals, que concentren un 90% dels ingressos. De fet, són els òrgans que més condemnes imposen perquè jutgen casos d’estafes, lesions, tràfic de drogues o corrupció, que més enllà de penes de presó també inclouen sancions econòmiques, que en alguns casos poden ser molt elevades.

La resta d’òrgans que van imposar més multes són els jutjats d’instrucció, els de primera instància i instrucció i els jutjats penals de l’Audiència provincial, en aquest cas, la de Girona. Tot i que en molta menys quantitat, també van imposar multes els jutjats socials i els de primera instància.

Subscriu-te per seguir llegint