Júlia Boada (Comuns) lamenta que el de Girona sigui el cinquè aeroport amb més vols privats de tot Espanya

La diputada assegura que "batallarem perquè la substitució dels vols curts sigui el més ambiciosa possible"

Jets privats a l'aeroport de Girona

Jets privats a l'aeroport de Girona / Marc Martí

Redacció

La diputada de Sumar En Comú Podem per les comarques gironines, Júlia Boada Danés, lamenta que Girona sigui el cinquè aeroport amb més vols privats de tot l’estat, segons dades publicades per Crític. "Aquest tipus de vol contamina tant com un any de vida d’un ciutadà mitjà", explica. Boada ho comenta en una nota difosa arran de l'acord de govern signat per Sumar i PSOE que preveu la substitució de vols curts, els que tenen una alternativa de dues hores i mitja o inferior, per trens accessibles. La mesura, recorda, té com a objectiu acabar amb milers de tones de contaminació i consolidar el tren com a transport net, accessible i ràpid. Boada assegura que “batallarem perquè la substitució dels vols curts sigui el més ambiciosa possible”. Aquesta mesura, recorda, ja l’han implementat a països com Bèlgica, Suècia i França.

En relació a les comarques gironines, Boada tabmé assegura que no cal ampliar l’aeroport de Girona amb una segona pista de la mateixa manera que no cal ampliar l’aeroport del Prat. “L’aeroport de Girona ha de formar part d’un sistema aeroportuari en xarxa amb els de Barcelona i Reus, i per facilitar-ho caldrà un abaixador del tren d’alta velocitat”, explica. Així mateix, recorda que “a l’estat espanyol hi ha cada any més de 30.000 morts prematures per contaminació i l’aviació és un dels sectors que més contamina”.

La diputada apunta que una mesura clau per aconseguir la substitució dels vols curts és millorar la freqüència i finançament de la xarxa ferroviària. Boada assegura que actualment això és possible si s’incorpora un impost al querosè, l’únic combustible que està exempt de gravamen. El conjunt de beneficis fiscals al sector de l’aviació suposa unes pèrdues de més de 4.600 milions d’euros per les arques de l’Estat al 2022. “És imprescindible transitar cap a un planeta i una vida més sostenible”.