Un octubre càlid i poc plujós

Ha sigut el mes més sec en algunes estacions de les comarques gironines, des de la Costa Brava fins a la Garrotxa

La platja de Sant Feliu de Guíxols, plena de banyistes el primer diumenge d'octubre.

La platja de Sant Feliu de Guíxols, plena de banyistes el primer diumenge d'octubre. / Aniol Resclosa

DdG

El balanç del mes d’octubre que va publicar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya posa de manifest que ha sigut extraordinàriament càlid, molt similar a l’any passat que va ser el més càlid que s’havia mesurat mai. En el cas de les comarques gironines, cal destacar les elevades temperatures a alguns punts del Pla de l’Estany i la Selva

La temperatura mitjana mensual ha quedat entre tres i quatre graus per sobre del que indica la mitjana climàtica. Es tracta d’una anomalia molt marcada que ha portat l’octubre del 2023 a quedar entre els més càlids des que hi ha dades.

Tot plegat s’explica, especialment, per la calor fora d’època que va fer durant la primera quinzena de més. Es van encadenar moltes jornades amb registres de temperatura propis de ple estiu, i no pas de la tardor. 

Per altra banda, l’octubre d’enguany ha estat el més sec de la sèrie d’algunes estacions de les comarques gironines, des de la Costa Brava fins al Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany o la Garrotxa. En canvi, ha estat humit al vessant sud del Pirineu Occidental.

Cal comentar el gran contrast entre els menys de 10 mm a sectors de l’Empordà o del sud del Montsià i els més de 300 mm d’Espot, a l’alta muntanya del Pallars Sobirà. En totes aquestes zones s’hi ha acumulat menys d’un terç del que hauria d’haver caigut.

Són ben poques les zones on es pot qualificar com un octubre normal des del punt de vista pluviomètric. Alguns punts de l’Alt Penedès, de l’Urgell i al voltant del massís del Port del Comte s’han acumulat registres semblants als que marca la mitjana. Finalment, l’excepció es troba al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, zones especialment plujoses pels fronts atlàntics acompanyats de vent del sud que han anat arribant durant la segona quinzena del mes. 

Mapa d’octubre del 2023 de diferència de la temperatura mitjana.

Mapa d’octubre del 2023 de diferència de la temperatura mitjana. / Servei Meteorològic de Catalunya

Calor marcada al principi

Si es fa una anàlisi detallada per dies, cal destacar la forta calor de l’1 i el 2 d’octubre, quan la màxima va superar els 30 °C a bona part de Catalunya, amb rècords d’octubre a 61 de les 146 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA). Els 34,9 °C a Sant Romà d’Abella (el Pallars Jussà) va ser la temperatura més alta registrada.

Les altes temperatures es van mantenir fins a mitjans de mes i el 15 i 16 d’octubre van estar marcats per precipitacions. Van ser importants al litoral i prelitoral Central, en alguns casos amb més de 40 mm, sobretot a punts del Baix Penedès: 116,2 mm a Calafell, 88,4 mm a Cunit o 67,2 mm al Montmell.

La precipitació abundant va tornar els dies 19 i 20, sobretot al vessant sud del Pirineu i Prepirineu. La neu va fer acte de presència de manera testimonial a les parts més elevades del Pirineu. Pel que fa al vent, es van superar els 100 km/h a zones altes i exposades del Pirineu, Prepirineu i Montseny.

Fa una setmana va tornar a ploure al vessant sud del Pirineu Occidental, amb quantitats que molt puntualment van superar els 100 mm a les parts més elevades del Pallars Sobirà. Aquesta última setmana ha destacat per un clima suau, amb temperatures més baixes a la nit. 

Cal recordar que l’octubre de l’any passat va ser el més càlid des de 1961. Algunes zones de Catalunya van registrar una anomalia de la temperatura mitjana mensual superior als 5 graus, respecte al període de referència 1961-1990. Per altra banda, també va ser molt sec. En definitiva, la tendència d’enguany ha sigut similar.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, el clima també ha estat especialment sec i calorós durant tot el mes. Cal destacar que la pluja no ha sigut especialment destacada fins a l’última setmana del mes, ja que del 25 al 31 d’octubre les precipitacions van ser abundants i van afectar tota la Península amb l’excepció del llevant, i en menor mesura als dos arxipèlags. A tota la meitat oest i el terç nord peninsular es van superar els 10 mm.