Salut impulsa 28 projectes innovadors en l’atenció primària gironina

Quatre iniciatives han estat reconegudes per la seva excel·lència per part del Departament, ja que promouen la salut amb enfocament local

Un dels projectes a Figueres que relaciona la salut amb l'art.

Un dels projectes a Figueres que relaciona la salut amb l'art. / ICS GIRONA

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El Departament de Salut destinarà un total de 518.000 euros per impulsar projectes de salut comunitària als equips de l’atenció primària i comunitària de tot Catalunya, d’acord amb el Pla de salut de Catalunya 2021–2025.

Aquesta injecció de diners es distribuiran entre els 193 projectes de diferents equips, línies pediàtriques i equips d’atenció primària penitenciaris. Cada equip seleccionat rebrà una assignació econòmica de fins a un màxim de 3.000 euros per desplegar el projecte. 

Dels 193 seleccionats, la Comissió n’ha qualificat 21 d’excel·lents. La Comissió Avaluadora està formada per 24 professionals integrants del comitè assessor de l’Estratègia de Salut Comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària (APiC).

En el cas de Girona, Salut ha invertit en 28 projectes de tota la regió sanitària, la majoria (17) dels quals formen part de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Totes aquestes iniciatives tenen la peculiaritat que tenen capacitat de promoció de la salut comunitària amb un enfocament local i multidisciplinari.

D’aquests 28, n’hi ha quatre que han rebut la distinció d’excel·lència per part del Departament de Salut; tres de l’ICS i un dels Serveis de Salut del Baix Empordà (SSIBE). 

En primer lloc, hi ha un programa presentat pels CAPs de Montilivi i Vila-roja, que posa el focus en l’augment de l’obesitat entre la població i les conseqüències negatives que genera aquest fet, que els professionals han constatat en el seu entorn mateix i que ha propiciat la recerca d’accions innovadores per promoure un canvi d’hàbits que sigui perdurable.

En segon lloc, el CAP de Figueres basa el seu projecte en la disciplina de les ‘Arts en Salut’, que inclou un seguit d’activitats que el sector cultural i artístic ofereixen als professionals de la salut per abordar una patologia determinada, en aquest cas la fibromiàlgia. L’objectiu és el d’avaluar l’efectivitat d’aquesta metodologia a l’hora de millorar les capacitats funcionals de les persones en quatre aspectes: psicològic, biològic, social i de conducta.

Promouen la prevenció de l’obesitat, la relació de patologies amb l’art, l’expressió emocional i canviar sales d’espera

Seguidament, pel que fa al projecte ‘Relat-AP’, impulsat des de l’EAP Olot, sorgeix de la necessitat de buscar noves fórmules que facilitin l’expressió emocional de les persones ateses des de l’atenció primària. Per aconseguir-ho, es fomenta l’escriptura com a eina terapèutica per expressar emocions i inquietuds. Mitjançant activitats grupals, es dona l’oportunitat als participants d’escriure un relat sobre els seus sentiments, reflexions, pors o necessitats, que l’ajudin a millorar el seu benestar. El projecte es completa amb l’edició d’un llibre.

Finalment, la iniciativa del SSIBE s’ha promogut des del CAP de Palafrugell i té com a objectiu convertir els espais d’espera dels CAPs en espais promotors de la salut. 

Es tracta d’utilitzar els espais compartits, de no assistència del centre, com a eina per a potenciar a favor de la promoció, el treball amb la comunitat, la sensibilització en salut i la participació activa del municipi del Baix Empordà.