L'espera per a visitar-se amb l'especialista també es dispara en la sanitat privada

Els dermatòlegs i els neuròlegs són els metges més sol·licitats tant a les clíniques com a consultes d’arreu de Girona

L’augment d’afiliats a les mútues, el col·lapse en la sanitat pública i el dèficit de professionals en són les causes

L'accés a consultes externes de la nova Clínica Girona.

L'accés a consultes externes de la nova Clínica Girona. / Marc Martí/Arxiu

Laura Teixidor

Laura Teixidor

En els darrers mesos, la majoria d’activitat assistencial s’ha anat recuperant després de l’impacte de la pandèmia, en què les diverses onades de la covid-19 van repercutir en els hospitals i centres d’atenció primària. Aquesta millora, tot i que s’ha anat reflectint en les intervencions quirúrgiques, no s’ha notat de la mateixa manera en tots els àmbits. 

I és que l’espera dels pacients per a visitar-se amb un especialista en la sanitat pública continua sent molt elevada, fins a tal punt que també acaba repercutint en la sanitat privada. «En els últims anys s’han duplicat els afiliats a les mútues per les llargues llistes d’espera en la sanitat pública», manifesta la delegada del sindicat Metges de Catalunya al Trueta, Núria Estanyol. Això s’uneix al fet que cada vegada hi ha més dèficit de metges en general.

El gerent de la Clínica Girona, Carles Espígol, admet que en els últims anys ha augmentat el temps d’espera, sobretot en algunes especialitats com dermatologia i neurologia. «El dèficit de metges s’està notant en tots els àmbits, tant en el públic com les clíniques i les consultes privades», manifesta. De fet, en aquestes especialitats més concretes el temps d’espera pot arribar a allargar-se durant mesos en alguns casos.

Pel que fa a la sanitat pública, la consulta que tenia més espera a principis d’any era la de l’oftalmòleg, amb un total de 9.538 persones, un 27% més en gairebé un any. Però l’augment més pronunciat es va registrar en la llista per anar al cardiòleg. Seguidament, l’espera per anar a l’otorrinolaringòleg va créixer un 64,2% i al ginecòleg, un 63,6%. Seguidament, l’especialitat de neurologia va constatar un ascens del 50%, la de cirurgia general, un 43%, digestiu un 34% i urologia un 25%. L’espera per anar al dermatòleg és la que es va mantenir més estable, amb un augment de pacients del 3%. 

Fuga de metges a la privada

Per altra banda, Estanyol també manifesta que molts metges estan marxant de la sanitat pública a la privada, sobretot des que s’ha inaugurat la nova Clínica Girona. «Ofereix una cartera de serveis molt més àmplia i unes condicions més atractives», matisa.

A això s’hi afegeix la fuga de professionals fora de la província o a l’estranger, fet que s’està solucionant amb l’arribada de professionals extracomunitaris.

Mateixa tendència arreu

L’informe RESA 2023 de la Fundació Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS) reflectia fa uns dies que l’espera mitjana per a una cirurgia a la sanitat privada a tot el país va baixar de 30,5 a 27,3 dies, que suposa una disminució respecte al 2019, precisament per la crisi sanitària. Però també exposa que el temps mitjà d’espera per a la primera cita a les consultes externes puja de 12,2 a 15,9 dies en especialitats com ara oftalmologia, ginecologia, traumatologia i dermatologia.

De fet, cal tenir present que, juntament amb cirurgia plàstica, l’especialitat de dermatologia és de les que s’esgota més ràpidament en la tria dels MIR. «Es tracta d’una especialitat que permet tenir consulta privada on inclús es poden fer petites intervencions independentment dels centres sanitaris, a més hi ha demanda d’usuaris per l’augment de patologies en la pell; per això és molt atractiva ja que genera molts guanys», explica Estanyol, qui afegeix que el fet de tenir consulta privada «t’allibera de fer guàrdies» i permet una millor conciliació laboral i familiar.

L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia també destaca que des del 2019 és l’especialitat preferida dels MIR.

Subscriu-te per seguir llegint