"És una manera de solidaritzar-me amb la gent que no es pot comprar menjar"

El Gran Recapte ha aplegat 3.800 voluntaris a la província gironina i espera poder recaptar 300.000 quilos, una previsió molt inferior a la prepandèmia per la pujada de l'IPC i la inflació

Ariadna Sala

Ariadna Sala

És un dia de tràfec al supermercat. Només d'entrar-hi, un grup de persones de blau feinegen amb caixes i reparteixen bosses a clients. Alguns s'ho miren amb sorpresa però accedeixen a comprar alguna cosa, i d'altres ja hi han entrat amb l'objectiu d'aportar un petit granet de sorra que a costa de sumar gent permet omplir caixes i caixes d'aliments. Aquest és l'objectiu, avui comença la quinzena edició del Gran Recapte impulsat pel Banc dels Aliments, que té l'objectiu de recollir 300.000 quilos a la província gironina.

En Marc, de 16 anys, és un dels voluntaris que aquest any s'hi ha involucrat per primera vegada. Juntament amb altres companys de l'Institut de La Salle, s'han organitzat en grups que cobriran durant els pròxims tres dies diversos torns en un dels supermercats Valvi de Girona. "Ens ho van proposar a l'institut i vaig pensar que seria una bona manera de solidaritzar-me amb la gent que no es pot permetre comprar menjar", explica. Un voluntari els va explicar a la classe en què consistia la iniciativa, i aquella xerrada va convèncer-lo: "em va ajudar a tenir clar quina tasca fan els voluntaris i m'he sentit més segur per participar-hi", sosté.

En aquest supermercat, els voluntaris tenen entre 16 i 18 anys, i fan torns d'entre dues i quatre hores des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre. Les tutores Mònica Furroy i Núria Giribet han aconseguit aplegar una seixantena d'alumnes implicats i que participen en dos supermercats de la ciutat. Fa quatre anys que l'Institut s'implica en aquest projecte, i de fet, des del Banc dels Aliments indiquen que hi ha molts centres educatius que hi participen, bé amb voluntaris o fent activitats a l'escola per recaptar fons.

La pandèmia va aturar la idea durant uns anys, però aquest any molts alumnes s'hi han tornat a embrancar. "Ens encarreguem de dir a la gent si volen participar, també empaquetem i venim en hores lliures, bé en grup o individualment", relata l'Anna, que amb 17 anys ja és el quart any que s'hi involucra."Em sembla molt útil perquè té una finalitat bona i mentre s'acabi arribant a l'objectiu, crec que el projecte està molt bé", indica.

Prop de 4.000 voluntaris

Durant els pròxims tres dies es podran fer aportacions físiques a 368 establiments de la demarcació gironina, dels quals 211 físics. A la resta es podran fer donacions econòmiques. Enguany l'organització ha aconseguit aplegar 3.800 voluntaris, una xifra que ha sobrepassat de molt les previsions inicials, que eren arribar als 2.000.

La vicepresidenta de la Fundació del Banc dels Aliments, Carme Casacuberta, ha agraït la bona acollida enguany a participar en la iniciativa, i ha recordat que enguany s'ha abaixat a 300.000 quilos la previsió de recollida per la pujada de l'IPC i la inflació: "abans de la pandèmia recollíem més i ara ha baixat molt la quantitat". És per això que ha fet una crida a donar el que es pugui, des de conserves, sal, tomata triturada, llet, oli o llegums cuits.

També ha indicat que les aportacions econòmiques els permeten comprar aliments que necessiten i quan els necessiten. Si s'assolís l'objectiu marcat, les reserves durarien uns dos mesos. El que es recapta es reparteix a les entitats de les poblacions de la demarcació, però en el cas de Girona ciutat, el Banc les reté i les associacions venen un o dos dies a la setmana a buscar aliments.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, també ha apel·lat a la solidaritat ciutadana i ha agraït la tasca dels voluntaris per posar-se al servei de la comunitat i col·laborar perquè "tothom tingui accés a un dret bàsic com és el d'alimentar-se". Per la seva banda, la responsable de relacions públiques de Valvi, Lídia Vidal, ha valorat positivament les primeres hores de la jornada, assegurant que "la gent està molt receptiva".