Reconeixen el jutge degà de Girona pel seu compromís en la lluita contra la violència masclista

La delegació del Govern a Catalunya ha entregat els reconeixements "Meninas 2023" a persones i organitzacions compromeses en l'erradicació de la xacra

El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon entregant la "Menina" al magistrat i degà de Girona, Gustavo José Muñoz

El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon entregant la "Menina" al magistrat i degà de Girona, Gustavo José Muñoz / Delegació del Govern a Catalunya

DdG

L'onzena edició dels reconeixements "Meninas" que s'atorguen a persones i organitzacions compromeses en l'erradicació de la violència de gènere es va celebrar aquest dimarts a Barcelona.

Durant l'acte es va reconèixer la tasca del jutge degà dels jutjats de Girona, Gustavo José Muñoz. El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon li va entregar el guardó pel seu compromís en la lluita contra la violència de gènere, tant pel seu paper en els jutjats de guàrdia com en la seva etapa com a portaveu de la Comissió Tècnica de Violència de Gènere de Matrimonis Forçats, mutilació genital femenina i violència contra la tercera edat. Muñoz en recollir el reconeixement va explicar que “la violència masclista és específica” i que “cal abordar-la des de les institucions de manera particular amb la unitat de tots els implicats per combatre aquesta xacra”, indica la delegació del Govern. El magistrat també va voler reconèixer “la tasca de jutges i fiscals que amb mitjans limitats lluiten cada dia des de l’anonimat i amb discreció contra la violència envers les dones”. Finalment, va apel·lar a “la responsabilitat de pares i mares d’educar en el diàleg, el respecte i la igualtat”, segons recull un comunicat.

El Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la fiscal en cap de Tarragona María José Osuna i el grup de treball ‘Barris Violetes’ de Lleida també van ser reconeguts en aquesta edició.

La distinció per Catalunya es va atorgar a la doctora i professora en periodisme, Ana Bernal Triviño, pel seu compromís amb el feminisme i la seva lluita contra la violència de gènere des de l’àmbit de la comunicació. Bernal és experta en comunicació de violència de gènere, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i una defensora dels drets de les dones. Bernal va destacar el paper clau dels mitjans de comunicació a l’hora d’informar sobre la violència de gènere i va demanar “més formació, comunicació i comprensió de la realitat”. La periodista va denunciar aquests “casos de vida o mort, de famílies trencades i d’orfandat” i va assegurar que “una democràcia plena no es pot permetre aquest tipus de violències” perquè “cadascuna d’aquestes violències eren morts evitables”.

La premiada amb la Menina de Catalunya i el delegat del Govern

La premiada amb la Menina de Catalunya i el delegat del Govern / Delegació del Govern a Catalunya

"Demanar ajuda"

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto de la seva banda va destacar que “davant la realitat complexa i diversa de la violència de gènere cal respondre des de tots els àmbits”. Ho va dir durant la celebració de l'acte. En el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones, el delegat va incidir en el fet que “reconeixem amb una ‘Menina’ a persones, entitats i organismes públics que amb la seva tasca són part fonamental de la resposta que necessitem com a societat per erradicar la violència masclista”. Prieto va fer una crida al conjunt d’administracions “per treballar contra la por i per animar a les víctimes a demanar ajuda”. El delegat va mostrar la seva preocupació pels qui volen “involucionar”, va recordar que “els drets es lluiten diàriament” i va alertar del contingut que es difon a través de les xarxes amb “contingut xenòfob, racista, misogin i que justifica la violència de gènere”, s'informa en una nota de premsa.