Creixen un 22% en 4 anys les persones amb discapacitat certificada a Girona

Segons dades de l’Idescat, els registres han passat de 48.422 persones l’any 2018 a un total de 58.987 al 2022

Un grup de persones amb discapacitat visual, seguint la retransmissió dels partits del Bàsquet Girona a Fontajau.

Un grup de persones amb discapacitat visual, seguint la retransmissió dels partits del Bàsquet Girona a Fontajau. / ANIOL RESCLOSA

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Les persones reconegudes legalment amb una discapacitat s’han disparat en els darrers anys a les comarques gironines, segons dades de l’Idescat. I és que en només quatre anys, s’han incrementat un 22% el nombre de casos certificats. L’any 2018, a la província de Girona hi havia 48.422 persones amb una discapacitat reconeguda i l’any 2022 (les últimes dades disponibles), se’n van registrar 58.987.

El tipus de discapacitat que més ha crescut són els físics motòrics (l’estat físic de la persona li impedeix moure’s amb plena funcionalitat de forma permanent i irreversible) i els físics no motòrics (persones amb discapacitats orgàniques, com la diabetis, o l’amputació de les extremitats superiors); amb 3.068 i 2.571 casos més respectivament. Les persones diagnosticades amb una discapacitat intel·lectual van ser, al 2022, 2.597 més que al 2018. Per la seva banda, els malalts mentals, les persones amb discapacitat auditiva i les que pateixen una discapacitat visual també s’han incrementat, amb 1.001, 342 i 186 casos més respectivament respecte fa quatre anys.

Tres teories que ho justifiquen

Des del Grup Mifas dibuixen diverses «teories» per a justificar aquest increment. D’una banda, l’envelliment de la població: «A mesura que la societat envelleix, apareixen més malalties cròniques i discapacitats directament relacionades amb l’edat», expliquen. D’altra banda, també apunten a la major consciència i visibilitat: «Les persones amb discapacitat cada vegada tenen una vida més plena i inclusiva, i hi ha més persones que reben el reconeixement legal que avala el seu grau de discapacitat perquè potser els ho han explicat o ho han sentit d’una altra persona, i ells també el volen sol·licitar». A més, també assenyalen a una altra causa: els factors socioeconòmics. «També hi ha més persones que volen tenir el reconeixement legal de la seva discapacitat per a poder accedir als serveis i beneficis disponibles per aquest col·lectiu, com l’IRPF reduït, l’exempció de l’impost de circulació o reduccions fiscals».

La segona província per la cua

Girona és, però, la segona província catalana amb menys persones amb discapacitat. La primera província amb més persones reconegudes legalment amb una discapacitat és Barcelona, amb 490.794 casos al 2022; seguit de Tarragona, amb 75.030; Girona, amb 58.987; i Lleida, amb 35.665 persones certificades.

Subscriu-te per seguir llegint